Lijekovi za vanjsku primjenu

Lijekovi se primjenjuju na kožu ili sluznicu uglavnom s namjerom da djeluju lokalno, no ne smije se zanemariti činjenica da neki lijekovi mogu penetrirati, te ostvariti sistemski učinak (npr. transdermalni oblici).
Mazanje kože ili sluznice mora biti površinski i vremenski ograničeno. Koji će se ljekoviti oblik upotrijebiti, tj. hoće li se lijek nanijeti na kožu u obliku masti, kreme ili losiona, ovisi o prirodi lijeka i stanju kože.

Ljekovite masti primjenjuju se najčešće kod kroničnih kožnih bolesti.

Kreme, za razliku od masti, sadrže vodu, lakše se ispiru, pa se mogu primjenjivati i na dlakama obraslim dijelovima tijela.

Paste su žilavije konzistencije, teže se razmazuju, jer sadrže veliku količinu praškastih supstancija, a pogodne su za sušenje kože.

Na kožu se, kao ljekoviti oblici za vanjsku uporabu mogu primjenjivati još i losioni, tekući puderi, raspršivači (sprejevi) i prašci.

Valja upamtiti da su kortikosteroidi u mastima, iako snažni i uspješni lijekovi za liječenje niza problema na koži, opasni zbog mogućeg sustavnog djelovanja pa se stoga njihova uporaba ograničava samo na ozbiljna stanja i kraći vremenski period, a mogu se izdati samo na temelju liječničkog recepta.

Izvor: plivazdravlje.hr
Autor: Melita Petrović, mr. pharm., Hrvatsko farmaceutsko društvoloading...