NAKOM (karbidopa + levodopa)

NakomSASTAV
Tableta sadržava 25 mg karbidope i 250 mg levodope, MSD.
Pomoćne tvari: mikrokristalna celuloza

SVOJSTVA I DJELOVANJE
Nakom je lijek za liječenje parkinsonizma. Karbidopa u kombinaciji s levodopom koči razgradnju levodope u krvi i perifernim organima. Zato se stvara dopamin na periferiji. Tako se povećava razina levodope u mozgu, gdje se ona pretvara u dopamin, stoga ne treba davati velike doze levodope u kratkim vremenskim razmacima. Ublažava većinu simptoma parkin­so­nizma, osobito ukočenost, nekontrolirane tjelesne kretnje i psi­hičko reagiranje.
Smanjuje i tremor, teškoće pri gutanju i salivaciju te nestabilnost pri stajanju. Kombinacija levodope s karbidopom olakšava kon­trolu ukupne dnevne doze. Nakom se može uzimati zajedno s vitaminskim preparatima koji sadržavaju piridoksin.
Levodopa se dobro resorbira iz probavnog sustava, osobito iz tankog crijeva. Najviše koncentracije u krvi postižu se 1-2 sata nakon peroralne primjene lijeka natašte. Levodopa se meta­bolizira u dopamin, noradrenalin i adrenalin, koji se u obliku svojih daljnjih metabolita izlučuje s mokraćom. Nakon peroralne primjene karbidope maksimalne koncentracije u krvi postižu se za 3-5 sati u bolesnika s Parkinsonovom bolešću. Izlučuje se s mokraćom i izmetom, i to 35 % u nepromijenjenom obliku tijekom 7 sati, a nakon tog vremena mogu se naći samo meta­boliti.

INDIKACIJE
Parkinsonova bolest; Parkinsonov sindrom

KONTRAINDIKACIJE
Akutni glaukom i preosjetljivost na Nakom. Levodopa može aktivirati maligni melanom. Zato se ne smije davati pri sumnjivim kožnim lezijama i bolesnicima koji imaju u anamnezi melanom.
Nakom se ne smije primjenjivati istodobno s inhibitorima mono­aminooksidaze A, pa liječenje tim lijekovima treba prekinuti 14 dana prije primjene Nakoma.
Ne smije se davati djeci, trudnicama i dojiljama.

MJERE OPREZA
Ne preporučuje se primjenjivati Nakom za liječenje diskinezije. Oprez je potreban u bolesnika s teškim krvožilnim i endokrinim bolestima, bolestima pluća, jetre, bubrega i pri bronhalnoj astmi.
Bolesnicima nakon preboljelog infarkta miokarda i s aritmijama treba brižljivo prilagoditi početnu dozu lijeka.
Bolesnicima koji uzimaju antihipertenzivne lijekove treba pri liječenju Nakomom ponovo odrediti dozu tih lijekova.
Treba biti oprezan u bolesnika s psihozom i u bolesnika sklonim konvulzijama, depresijama sa samoubilačkim nagonom ili asoci­jalnim ponašanjem.
U bolesnika koji su imali nekontrolirane tjelesne kretnje i psi­hotične epizode prijelaz od levodope na liječenje Nakomom može izazvati recidiv. Bolesnicima s kroničnim glaukomom tre­ba kontrolirati intraokularni tlak.
U općoj anesteziji bolesnik smije dobiti lijek ako je dopušteno uzimanje tekućine i lijekova. Nakon narkoze, čim je moguće, nastavlja se uobičajena terapija.
Tijekom liječenja Nakomom javljaju se prolazno povećane vri­jednosti nekih laboratorijskih testova i pozitivan Coombsov test.

INTERAKCIJE
Fenitoin i papaverin poništavaju antiparkinsonski učinak levo­dope. Oprez je potreban i pri istodobnom davanju fenotijazina ili butirofenona jer se može uništiti antiparkinsonski učinak.

POSEBNA UPOZORENJA
Lijek može utjecati na psihofizičke sposobnosti, osobito ako se uzima s alkoholom ili depresorima središnjega živčanog sustava. Liječnik i farmaceut dužni su upozoriti bolesnika da o tome vodi računa ako za vrijeme uzimanja Nakoma upravlja motornim vozilom ili strojem.

DOZIRANJE I PRIMJENA
Doziranje je individualno i treba ga prilagoditi potrebama bo­lesnika.
Bolesnik se mora strogo pridržavati propisanog doziranja i ne smije sam mijenjati doze.
Djelotvornost lijeka može se zapaziti već prvi dan liječenja, a katkada i nakon prve doze. Puna djelotvorna doza postiže se obično već u prvom tjednu.
Uobičajena je početna doza pola tablete jedanput do dva puta na dan nakon jela. Ta se doza povećava za pola tablete tri puta na dan svaki ili svaki drugi dan dok se ne postigne optimalan učinak.
Kod većine bolesnika učinak se može održavati dozom 3-6 tableta na dan. Doza ne smije biti veća od 8 tableta na dan.
U bolesnika koji dobivaju druge standardne antiparkinsonike uz Nakom treba prilagoditi njihovu dozu.

PREDOZIRANJE
Kod predoziranja bolesnika se mora pažljivo nadzirati, osobito s obzirom na moguću pojavu aritmije. Ako treba, daju se odgo­varajući antiaritmici, a prema potrebi provode se uobičajene potporne mjere.

NUSPOJAVE
Tijekom primjene Nakoma mogu se javiti nuspojave, koje pro­laze sa smanjenjem doze ili za vrijeme liječenja. Mišićni grčevi i blefarospazam prvo su upozorenje da treba smanjiti dozu. Često se javljaju koreiformni, distonični i drugi nekontrolirani pokreti.
Druge nuspojave
Probavne: mučnina, anoreksija, povraćanje, krvarenja iz pro­bavnog sustava, razvoj duodenalnog ulkusa, opstipacija, pro­ljev, bol u epigastriju i trbuhu, meteorizam, štucanje, preveliko izlučivanje pljuvačke, teškoće pri gutanju, gorak ukus, suha usta, pekući jezik
Krvožilne: ortostatska hipotenzija, palpitacije, rijetko hiper­tenzija
Psihičke: paranoidne ideje, psihotične epizode, depresija sa samoubilačkim mislima, demencija, euforija, letargija, sedacija, stimulacija, zamor, iznemoglost, zbunjenost, nesanica, noćne more, halucinacije, deluzije, agitacije i anksioznost
Neurološke: ataksija, nesvjestica, glavobolja, drhtanje ruku, trizam, okulogirne krize, oslabjelost, ukočenost, škripanje zubi­ma, bradikinetičke epizode (“on-off” fenomen)
Urogenitalne: zastajanje mokraće, inkontinencija, hematurija, tamna mokraća, prijapizam
Dišne: promuklost, nepravilno disanje
Kožne: znojenje, edemi, osip, opadanje kose, taman znoj, neugodan miris
Smetnje vida: zamagljen vid, diplopija, raširene zjenice, akti­vacija latentnog Hornerova sindroma
Druge: oblijevanje vrućinom, crvenilo lica, promjene tjelesne mase, flebitis, leukopenija, agranulocitoza, hemolitična i nehe­molitična anemija

UVJETI ČUVANJA
Lijek se čuva na suhom i tamnom mjestu pri temperaturi do 25 şC.
Lijek se treba čuvati izvan dohvata djece.

NAČIN IZDAVANJA LIJEKA
R - Lijek se izdaje samo na liječnički recept.

PROIZVOĐAČ
Lek

OPREMA
kutije sa 100 tableta od 25 + 250 mg


loading...