TEGREBOS (karbamazepin)

Tegrebos (karbamazepin)
Tbl. 50x200 mg

Sastav
1 tableta sadrži 200,0 mg karbamazepina.

Djelovanje

Karbamazepin je antikonvulziv hemijski srodan imipraminu čiji mehanizam djelovanja još nije u potpunosti razjašnjen, ali vjerovatno uključuje redukciju polisinaptičkih odgovora i blokiranje post-tetaničkog potencijala. Analgetski učinak je najvjerovatnije posljedica stimulacije infraorbitalnog nerva. Lijek posjeduje i psihotropna svojstva, ali ne i neurohemijski profil karakterističan za klasične antipsihotike. Podaci ukazuju da karbamazepin može smanjiti metabolizam dopamina bez direktnog blokiranja dopaminskih receptora.

Indikacije

· Epilepsija
· Neuralgija trigeminusa
· Manija i bipolarni poremećaji
· Adjuvans analgeticima

Doziranje i način primjene

Doziranje lijeka je individualno. Ukupna dnevna doza lijeka primjenjuje se podijeljena u 2, 3 ili 4 pojedinačne doze, uz jelo.

Epilepsija
Odrasli
100-200 mg, 2 puta na dan. Doza se postepeno povećava za po 200 mg na dan u sedmičnim intervalima.
Optimalni terapijski efekt se obično postiže dozom od 800-1200 mg na dan.
Ukoliko se željeni terapijski efekt lijeka održi doza se može postepeno smanjivati do minimalne efektivne doze.
Najviša doza karbamazepina je 1600 mg na dan.
Djeca
Djeca uzrasta do 6 godina: 10-20 mg/kg/dan. Doza se može postepeno povećavati u sedmičnim intervalima do postizanja željenog kliničkog odgovora pacijenta. Najviša doza je 35 mg/kg/dan;
djeca uzrasta 6-12 godina: 100 mg 2 puta na dan. Doza se postepeno povećava dodavanjem 100 mg karbamazepina na dan u sedmičnim intervalima. Optimalni terapijski efekt se obično postiže dozom od 400-800 mg na dan. Najviša doza je 1000 mg na dan;
djeca starija od 12 godina: 100-200 mg 2 puta na dan. Doza se postepeno povećava za 200 mg na dan u sedmičnim intervalima. Optimalni terapijski efekt se obično postiže dozom od 800-1000 mg na dan, a za djecu stariju od 15 godina dozom do 1200 mg na dan. Iste doze se smatraju najvišim za primjenu karbamazepina u djece navedene dobne skupine.

Neuralgija trigeminusa
100 mg 2 puta na dan. Doza se može povećavati za do 200 mg na dan. Optimalni terapijski efekt (prestanak bola) se obično postiže dozom od 400-800 mg na dan. Ukoliko se željeni terapijski efekt održi doza se može postepeno smanjivati do najniže efektivne doze.
Najviša doza koja se može primijeniti je 1200 mg na dan.
Neuralgiju trigeminusa karakterišu periodi remisije u toku kojih treba pokušati prekinuti primjenu lijeka (ne duže od 3 mjeseca).
Karbamazepin se u okviru ove indikacije ne primjenjuje u profilaktičke svrhe.

Manija i bipolarni poremećaji
200-400 mg na dan, iako se u liječenju akutne manije može započeti s dozom od 400-600 mg na dan. Doza se postepeno povećava. Optimalni terapijski efekt (kontrola pacijentove simptomatologije) se obično postiže dozom od 400-1200 mg na dan. Dozu potrebnu za postizanje optimalnog terapijskog odgovora pacijenta treba primjenjivati duže vrijeme (doza održavanja). Najviša doza je 1600 mg na dan.
Ukoliko se lijek primjenjuje s litijem i neurolepticima ili s drugim psihotropnim lijekovima kao što su benzodiazepini početna doza iznosi 100-200 mg na dan, i može se postepeno povećavati do postizanja optimalnog terapijskog efekta (do najviše 800 mg na dan).

Napomena: Terapija karbamazepinom se ne smije naglo prekinuti.
Savjetuje se postepeno smanjivanje doze lijeka tijekom perioda ne kraćeg od 3 mjeseca.

Kontraindikacije
· Alergija na karbamazepin ili druge tricikličke antidepresive
· Teška jetrena oštećenja
· Akutna intermitentna porfirija ili depresija koštane srži
· Atrioventrikularni blok

Pakiranje
Kutija s 50 tableta.

Proizvodi
Bosnalijek


loading...