ETAMBUTOL (ethambutolum)


Sastav
1 tableta sadržava 100 mg ili 400 mg etambutol dihidroklorida

Djelovanje
Etambutol je kemoterapijsko sredstvo koje sprječava razvitak Mycobacterium bakterija, a osobito bakterije Mycobacterium tuberculosis.
Inhibitorni učinak na rast tuberkuloznih bacila nastupa nakon intervala od nekoliko dana. Inhibirajući sintezu RNK, Etambutol djeluje samo na bakterije tijekom razmnožavanja, u intervalu od nekoliko dana. Djeluje učinkovito i protiv bakterija koje su rezistentne na druge tuberkulostatike. Međutim, rezistencija na Etambutol se stječe dosta brzo.
Nakon 3 mjeseca se u svakog trećeg pacijenta nalazi rezistencija na značajno veće koncentracije lijeka, nego što su terapijske tuberkulostatske koncentracije na početku liječenja.

Indikacije
- Plućna i izvanplućna tuberkuloza, u kombinaciji s drugim antituberkulotskim lijekovima.
- Druge infekcije prouzrokovane s Mycobacterium, u kombinaciji s drugim lijekovima.

Doziranje i način primjene
U početku liječenja - daje se 1 doza od 15 mg/kg tjelesne težine na svakih 24 sata, u kombinaciji s drugim tuberkulostaticima.
U ponovljenom liječenju se daje 1 doza od 25 mg/kg tjelesne težine na svakih 24 sata, tijekom 60 dana, u kombinaciji s drugim tuberkulostaticima. Potom, doza se smanjuje na 15 mg/kg tjelesne težine dnevno, u jednoj oralnoj dozi.
Etambutol se može kombinirati s većim brojem tuberkulostatskih lijekova. Može uspješno zamijeniti PAS u početku liječenja tuberkuloze.

Kontraindikacije
Preosjetljivost na lijek i postojanje optičkog neuritisa.

Neželjeni učinci
Etambutol daje relativno malo neželjenih učinaka. Najozbiljniji neželjeni učinak je pojava optičkog neuritisa, koji se manifestira sa smanjenom oštrinom vida i gubljenjem diskriminacione sposobnosti oka za crvenu i zelenu boju. Ove pojave su zabilježene samo pri dozama od 25 mg/kg tjelesne težine. Oštećenje vida je reverzibilno. Neophodan je nadzor vida prije i tijekom liječenja.
Rjeđe se mogu pojaviti gastrointestinalne tegobe, dermatitis, glavobolja, neuritis, hiperuricemija. Pri dugotrajnoj primjeni Etambutola potreban je nadzor krvne slike, bubrežne i jetrene funkcije.

Mjere opreza
Lijek može utjecati na psihofizičke sposobnosti, osobito ako se uzima istodobno s alkoholom ili depresorima središnjeg živčanog sustava. Liječnik i ljekarnik su dužni upozoriti bolesnika da vodi računa ukoliko tijekom uzimanja lijeka upravlja motornim vozilom ili strojem.
Etambutol treba oprezno primjenjivati u bolesnika s oštećenom bubrežnom funkcijom, u bolesnika s oftalmološkim bolestima (katarakta, rekurentni upalni procesi očiju, dijabetična retinopatija), tijekom trudnoće, kao i u djece mlađe od 5 godina, gdje se ne može nadzirati oštrina vida.

Oprema
Kutija sa 100 tableta po 100 mg
Kutija sa 100 tableta po 400 mg

Proizvođač
Belupo


loading...