SULFASOL (sulfasolum)

Sulfasol kapi za oči
Sulfasolum

Sastav:
1 ml otopine sadržava 40 mg sulfafurazola.
Pomoćne tvari: dietanolamin, fenil živa nitrat, polietilenglikol, voda za injekcije.

Farmaceutski oblik i veličina pakovanja
kapi za oko; otopina; 10 ml otopine

Farmakoterapijska skupina i djelovanje
Sulfafurazol je sulfonamidski kemoterapeutik širokog spektra djelovanja pogodan za lokalnu primjenu na oko. Djeluje bakteriostatski na mnoge Gram pozitivne i Gram negativne uzročnike. Sulfafurazol inhibira ugrađivanje paraaminobenzojeve (PABA) u dihidrofolnu kiselinu (neposredni prekursor folne kiseline), čime smanjuje količinu tetrahidrofolne kiseline (funkcionalnog i aktivnog oblika, kofaktora u sintezi bakterijskih nukleinskih kiselina) zbog čega se inhibira sinteza bakterijskih bjelančevina.

Terapijske indikacije
Bakterijske infekcije rožnice i spojnice izazvane uzročnicima osjetljivim na sulfonamide, spriječavanje i liječenje infekcija oka nakon operacije te spriječavanje i liječenje sekundarnih infekcija oka nakon ozljeda.

Kontraindikacije
Sulfasol je kontraindiciran u osoba preosjetljivih na sulfonamide, sulfonilureju i tiazide te u bolesnika s gljivičnim i virusnim infekcijama oka.

Mjere opreza
U početku se liječenja može pojaviti kratkotrajno prolazno peckanje, ali liječenje valja nastaviti. Ako se upala nakon nekoliko dana liječenja ne smanji, liječenje treba prekinuti. Produljena uporaba Sulfasol kapi se ne preporučuje jer rezistentni uzročnici, uključujući i gljivice, mogu izazvati sekundarnu infekciju. Ako se pojavi alergijska reakcija, uporabu Sulfasol kapi treba prekinuti.

Interakcije
Proizvodi koji sadržavaju srebrne soli se, zbog inkompatibilnosti, ne bi smjeli koristiti istodobno sa sulfonamidima. Lokalni anestetik (tetrakain) smanjuje djelovanje Sulfasol kapi ako se koriste istodobno.

Posebna upozorenja
• U bolesnika sa sindromom suhog oka Sulfasol se preporučuje primjenjivati s oprezom.
• Ako otopina promijeni boju, zamuti se ili se stvori talog, ne smije se više rabiti.
• Primjena se Sulfasol kapi dojenčadi do 2 mjeseca života ne preporučuje.

Doziranje i način uporabe
1 ili 2 kapi ukapaju se u vrećicu očne spojnice jedanput do triput na dan. U bolesnika s težom kliničkom slikom kapi se primjenjuju šest, pa i više puta na dan, a u veoma teškim slučajevima ukapava se svakog sata. Da bi se izbjegli recidivi, preporučuje se liječenje nastaviti još 2 do 3 dana nakon nestanka simptoma.

Predoziranje
Predoziranje nakon lokalne primjene sulfonamida u oko nije opisano.

Nuspojave
Može se pojaviti lokalni nadražaj (reaktivna hiperemija, prolazno pečenje i bockanje) i glavobolja, a vrlo rijetko znakovi preosjetljivosti na sulfafurazol: osip, edem vjeđa i lica, svrbež, urtikarija.O svakoj nuspojavi valja obavijestiti svog liječnika ili ljekarnika.

• Čuvati na hladnom mjestu (8-15 °C).
• Nakon prvog otvaranja bočice kapi se smiju koristiti 28 dana ukoliko se čuvaju pri temperaturi do 25°C.

Proizvođač
PLIVA d.d.


loading...