BENDAZOL (mebendazol)

SASTAV:
1 tableta sadrži: Mebendazola 100,0 mg
5 mL suspenzije sadrži: Mebendazola 100, 0 mg

DJELOVANJE 
BENDAZOL je antihelmintik širokog spektra djelovanja iz grupe benzimidazola. Djeluje na jajašca, larve i zrele oblike crijevnih parazita koji uzrokuju infekcije. Djelotvornost mebendazola se ispoljava u pojedinačnim i miješanim infekcijama. BENDAZOL djelujući na osjetljive parazite uzrokuje selektivni gubitak citoplazmatskih mikrotubula u intestinalnim ili apsorptivnim ćelijama parazita, kao i ireverzibilnu inhibiciju preuzimanja i iskorištavanja glukoze u larvama i odraslim parazitima.

FARMAKOKINETIKA
Nakon oralne primjene mebendazol se slabo apsorbira iz gastrointestinalnog trakta. Apsorpcija se može povećati ako se lijek primijeni uz masnu hranu. Mebendazol se oko 95% veže za proteine plazme. Distribuira se u jetru, bubrege, masno tkivo, mišiće i slezenu. Male količine se mogu naći u srcu, mozgu i plućima. Lijek se ekstenzivno metabolizira u jetri do inaktivnih metabolita. Najvećim dijelom (oko 95%), mebendazol se eliminira fecesom, dok se oko 2-5% lijeka izlučuje urinom.

INDIKACIJE:
- Enterobijaza (oksiurijaza)
- Askarijaza
- Trihurijaza
- Ankilostomijaza
- Strongiloidijaza
- Tenijaza
- Trihineloza
- Ehinokokoza
- Miješane infestacije
- Kapilarioza

NEŽELJENA DEJSTVA:

BENDAZOL se dobro podnosi i rijetko izaziva neželjene efekte ukoliko se primjenjuje u preporučenim dozama. Ponekad se mogu javiti gastrointestinalni poremećaji u vidu abdominalnih bolova, proljeva, mučnine ili povraćanja. Od strane CNS-a rijetko se mogu javiti glavobolja i vrtoglavica.

DOZIRANJE:

Odrasli i djeca starija od 2 godine:
Enterobijaza: 1 tableta ili 1 mala kašika suspenzije (100 mg) kao pojedinačna doza. Dozu ponoviti poslije 2 do 3 sedmice.
Askarijaza, trihurijaza, ankilostomijaza i miješane infestacije: 1 tableta ili 1 mala kašika suspenzije (100 mg) ujutro i uvečer, 3 dana uzastopno.
Strongiloidijaza i tenijaza: 1-2 tablete ili 1-2 male kašike suspenzije (100-200 mg) ujutro i uvečer, 3 dana uzastopno.
Trihineloza: 600 mg na dan, podijeljeno u tri doze. Doze se mogu postepeno povećavati do 1200-1500 mg na dan u trajanju od 10 dana.
Intrahepatičke hidatidne ciste: 400-600 mg tri puta na dan, u trajanju od 21 do 30 dana.
Liječenje multilokularne ehinokokaze traje do 2 godine.
Kod infekcije sa Cappillaria philippinensis primjenjuje se dnevna doza od 400 mg najmanje 20 dana.

BENDAZOL tablete treba uzeti s malo tečnosti, cijele ili zdrobljene.

Predoziranje
Simptomi: U slučaju predoziranja mogu se javiti gastrointestinalni simptomi koji mogu trajati do nekoliko sati.
Tretman: Tretman predoziranja se sastoji u provođenju gastrične lavaže i suportivnih mjera.

Posebna upozorenja
Ne preporučuje se primjena lijeka u djece mlađe od dvije godine života. Pacijenti koji primaju visoke doze mebendazola trebaju biti pod nadzorom ljekara, uz redovnu kontrolu koncentracije lijeka u krvi, jetrenih funkcija i krvne slike. Obzirom da se mebendazol ekstenzivno metabolizira u jetri, potrebno je sniziti doze lijeka u pacijenata sa oslabljenom jetrenom funkcijom, kako bi se spriječio razvoj toksičnih efekata.

INTERAKCIJA SA DRUGIM LIJECIMA:
Cimetidin inhibira metabolizam mebendazola, te istovremerna terapija može rezultirati porastom koncentracije mebendazola u serumu. Antikonvulzivni lijekovi, kao karbamazepin ili fenitoin, smanjuju plazmatsku koncentraciju mebendazola u pacijenata koji primaju visoke doze lijeka u tretmanu hidatidne ciste. Masna hrana pospješuje apsorpciju mebendazola.

KONTRAINDIKACIJE:
Preosjetljivost na aktivnu i pomoćne komponente lijeka.

Trudnoća i dojenje
Obzirom da je potvrđeno teratogeno i embriotoksično djelovanje mebendazola, lijek se ne treba primjenjivati u trudnih žena, posebno u prvom trimestru trudnoće. Lijek u trudnoći primjenjivati samo u slučaju ako ljekar procijeni da potencijalna korist za majku prevazilazi mogući rizik za plod. Nije utvrđeno izlučivanje mebendazola u majčino mlijeko, te primjenu lijeka u periodu dojenja treba izbjegavati. Ako se lijek ipak treba primijeniti, potrebno je prekinuti dojenje i prijeći na alternativni režim ishrane dojenčeta.

Uticaj na psihofizičke sposobnosti pacijenta
Lijek ne utiče na psihofizičke sposobnosti pacijenta.

Čuvanje
Tablete: nema posebnih napomena. Suspenzija: čuvati pri temperaturi do 300C. Lijek držati van dohvata djece!

Način izdavanja lijeka
Lijek se može izdavati samo na ljekarski recept.

Pakovanje 
Kutija sa 6 tableta od 100 mg
Bočica s 30 mL suspenzije.


  Pročitajte i ove vezane članke:

  P02 - Anthelmintici ...

  ... ...



loading...