BOSPYRIN 100 (acetilsalicilna kiselina)

Fabrički zaštićeni nazivi:
BOSPYRIN 100, Acisal, Andol, Aspirin, Nibol
(acetilsalicilna kiselina)

SASTAV:
Acetilsalicilna kiselina skraćeno (acetisal) je jedan od najstarijih sintetskih lijeka koji se i danas opravdano primjenjuje u terapiji hiperpireksije - povišene tjelesne temperature, srednje jakih bola i reumatizma. Nova saznanja o djelovanju acetilsalicilne kiseline dovela su do toga da u savremenoj medicini acetisal ima veliki značaj u terapiji kao inhibitor agregacije trombocita.

MEHANIZAM DEJSTVA
U osnovi analgetičkog, antipiretičkog i antiintlinflamatornog dejstva (djelovanja protiv bola, povišene temperaure i upale) acetilsalicilne kiseline je inhibicija sinteze prostaglandina. Analgetski efekat posljedica je blokade stvaranja impulsa bola na penferiji, kao i centralnog djelovanja, vjerovatno na nivou hipotalamusa. Antipiretički efekat acetisal postiže dejstvom na centar za termoregulaciju u hipotalamusu, što dovodi do periferne vazodilatacije, povečanog protoka krvi kroz kožu, znojenja i pada telesne temperature. Antiinflamatorno dejstvo acetisala vjerovatno je posljedica inhibicije sinteze i dejstva prostaglandina i drugih medijatora inflamacije.

Antiagregaciono dejstvo acetisal ostvaruje inhibiciom enzima prostaglandin ciklooksigenaze u trombocitima i time spriječava formiranje agregacionog agensa tromboksana A2.

FARMAKOKINETIKA
Acetisal se resorbuje brzo i kompletno poslije oralne primjene. Raspoređuje se dobro u svim tjelesnim tekučinama i tkivima, prolazi hematoencefalnu barijeru, placentu i izlučuje se mlijekom dojilja. Vezuje se za proteine plazme oko 76 - 90%. Izlučuje se putem urina, a brzina izlučivanja zavisi od pH urina (najveća je pri pH 7,5 i više).

INDIKACIJE:

* Bolovi blagog ili srednjeg intenziteta (glavobolja, zubobolja, menstrualni bolovi, mialgija, neuralgija, neuritis)
* Febrilna stanja tj. stanja povišene tjelesne temperaure (grip, groznica, prehlada, infekivne bolesti)
* Reumatske bolesti (reumatoidni artritis, juvenilni artritis, osteoartritis, reumatska groznica)
* Profilaksa infarkta miokarda, ishemijskog ataka, cerebralne tromboembolije, tromboembolije arterija i vena.

DOZIRANJE I NAČIN PRIMJENE.
Odrasli:
500 mg - 1 g na 4 - 6 sati, maksimalno 4g dnevno (analgoantipiretik)
500 mg dnevno (prevencija tromboze)
Djeca:
do 80 mg/kg telesne mase dnevno podijeljeno u 5 - 6 doza, maksimalno 130 mg/kg telesne mase dnevno (samo kod juvenilnog artritisa)

KONTRAINDIKACIJE:
Preosjetijivost na salicilate, peptički ulkus (čir), hemoragije (krvarenja) različite etiologije - uzroka, hemofilija, posljednji mjesec trudnoće, teško oštećenje jetre.

Oprez je potreban kod bolesnika sa poremećenom funkcijom bubrega, bronhijalnom astmom, u stanju dehidratacije. Acetisal ne treba davati sedam dana prije hirurške intervencije i u postoperativnom toku. Djeci do 12 godina oboljeloj od virusnih infekcija ne treba davati acetilsalicilnu kiselinu zbog opasnosti od Reyeovog sindroma (u ovim slučajima preporučuje se upotreba Paracetamola).

NEŽELJENA DEJSTVA:
Neželjena dejstva acetilsalicilne kiseline mogu se javiti kod preosjetljivih osoba i u slučaju dugotrajne primjene visokih doza. Manifestuju se kao krvarenje iz gastrointestinalnog trakta, vrtoglavica, glavobolja, šum u ušima, znojenje, mučnina, povraćanje i poremećaji koagulacije krvi.

INTERAKCIJA SA DRUGIM LIJECIMA:
Antacidismanjenje koncentracije acetilsalicilne kiseline u plazmi
Askorbinska kiselina smanjenje izlučivanja i povećava koncentracije acetilsalicilne kiseline u plazmi
NASpovećan rizik od neželjeih dejstava u gastrointestinalnom traktu
Oralni antikoagulansi i heparinpovećano antikoagulantno dejstvo i rizik od krvarenja
Oralni antidijabetici i insulinopasnost od hipoglikemije


SAVJETI BOLESNIKU
Kontinuirano uzimanje velikih doza mora da bude pod kontrolom ljekara. Bolesnicima koji teže podnose acetisal preporučuje se da lijek uzimaju poslije jela ili da uzimaju puferovani preparat acetilsalicilne kiseline.


  Pročitajte i ove vezane članke:

  ... ...

  ... ...



loading...