CEFAKLOR (cefaklor)

cefaclorum

SASTAV:
Cefaklor je beta-laktamski antibiotik, cefalosporin druge generacije, koji deluje baktericidno na veliki broj Gram-pozitivnih i Gram-negativnih bakterija i na neke anaerobe. Cefaklor se primenjuje isključivo oralno.
Antibakterijski spektar cefaklora obuhvata: Staphylococcus sp., Streptococcus beta haemoliticus, Streptococcus pneumoniae, Escherichia coli, Haemophilus influence (beta-laktamaza pozitivni i beta-laktamaza negativni), Klebsiella sp., Moraxella catarrhalis, Neisseria gonorhoeae, Proteus mirabilis, Bacteroides sp. i Peptostreptococcus sp.

MEHANIZAM DEJSTVA
Baktericidno dejstvo cefaklora je zasnovano na inhibiciji enzima transpeptidaze, čime ometa enzimske reakcije tokom sinteze mukopeptida odgovornih za otpornost i stabilnost ćelijskog zida osjetljivih mikroorganizama. Zbog toga nastaje osmotska nestabilnost i liza bakterije u fazi ćelijske diobe.

FARMAKOKINETIKA
Cefaklor se poslije oralne primjene resorbuje oko 80%. Vezuje se za proteine plazme oko 25%. Maksimalnu koncentraciju u plazmi postižze za 30 - 60 minuta. Ne metabolišse se u organizmu. Dobro se raspodjeljuje u telesnim tečnostima i tkivama, gdje dostiže terapeutske koncentracije (žuč, bronhije, pljuvačka, suze, bubrezi, intersticijalna tečnost). Ne prolazi u cerebrospinalnu tečnost. Poluvrijeme eliminacije je oko 30 - 60 minuta. Izlučuje se urinom oko 60 - 85% u nepromijenjenom obliku, tokom prvih 8 sahata.

INDIKACIJE:
Infekcije:
- gornjeg respiratornog puta, uključujući faringitis i tonzilitis
- donjeg respiratornog puta, uključujući pneumoniju
- urogenitalnog trakta uključujući cistitis i pijelonefritis
- srednjeg uha
- kože i potkožnog tkiva
- u stomatologiji i stomatohirurgiji

DOZIRANJE I NAČIN PRIMJENE.
Cefaklor se uzima u pravilnim vremenskim razmacima.
Odrasli: 250-500 mg na 8 sahata maksimalno 4 g dnevno
Deca: 20-40 mg/kg telesne mase dnevno, podijeljeno u 3 doze (na 8 sahata), maksimalno 1 g dnevno

Kod teških infekcija doze se mogu duplirati.
Kod upala srednjeg uha ili ždrijela, dnevna doza se može podijeliti na dvije pojedinačne doze i primjenjivati svakih 12 sahata.
Suspenzija se priprema neposredno prije upotrebe tako što se dopuni do naznačene crte destilovanom vodom i dobro promućka.

KONTRAINDIKACIJE:
Alergija na cefalosporine. Oprez je potreban kod alergije u anamnezi, posebno kod alergije na peniciline (moguća je ukrštena alergijska reakcija sa penicilinima i penicilaminom).
Renalna insuficijencija, trudnoća i dojenje.
Oprez! Primjena antibiotika u dužem periodu može dovesti do superinfekcije rezistentnim bakterijama i gljivicama.

NEŽELJENA DEJSTVA:
Neželjena dejstva Cefaklora su izuzetno rijetka. Manifestuju se kao dijareja, mučnina, povraćanje, dispepsija, raš, pruritus, vrtoglavica, glavobolja, vaginalna monilijaza. Anafilaktička reakcija i reverzibilni hematološki poremećaji (eozinofilija, trombocitopenija, neutropenija, leukopenija) se rijetko javljaju.

INTERAKCIJA SA DRUGIM LIJECIMA:
Probenecid --- usporeno izlućivanje cefaklora

UTICAJ NA LABORATORIJSKE TESTOVE
Može dati pozitivan Coombs-ov test i pozitivan test na glukozu u urinu - ako se radi redukcionom metodom. Moguće i prolazno povišenje transaminaza u serumu.

SAVJETI BOLESNIKU
Lijek uzimati samo po preporuci ljekara. Držati se propisane doze i intervala uzimanaja. Ne prekidati uzimanje samoinicijativno. Razmak između dvije doze ne traba da je kraći od 2-4 sahata. Napominjemo da se obavezno popije celokupna propisana doza lijeka i da se ne prekida terapija sa prvim znacima subjektivnog poboljšanja.

PONAVLJAMO: Oprez! Primjena antibiotika u dužem periodu može dovesti do superinfekcije rezistentnim bakterijama i gljivicama.

  Pročitajte i ove vezane članke:

  ... ...

  ... ...



loading...