CONTRAL (loratadin)

CONTRAL

Na recept? DA

Primjena: antihistaminik

Sastav
1 tableta sadržava 10 mg loratadina.
Pomoćne tvari: laktoza-monohidrat, škrob.

Pakiranje
1 PVC/Al blister s 10 tableta, u kutiji.
3 PVC/Al blistera s 10 tableta, u kutiji.

Farmakoterapijska skupina i djelovanje
Loratadin se koristi kao antihistaminik za sustavnu primjenu. Osnovno je djelovanje loratadina izražena, dugotrajna antihistaminska aktivnost bez središnjega sedativnog ili antikolinergičnog učinka.

Terapijske indikacije
Contral tablete indicirane su za liječenje simptoma sezonskog alergijskog rinitisa kao što su kihanje, iscjedak iz nosa, svrbež, te peckanje i nadraženost očiju. Također se primjenjuju za ublažavanje simptoma kod cjelogodišnjih alergija i drugih alergijskih dermatoloških poremećaja. Simptomi se vrlo brzo povlače nakon oralne primjene loratadina. Contral tablete su indicirane i za ublažavanje simptoma (osip, svrbež, urtikarija) kod idiopatske kronične urtikarije.

Doziranje i način primjene
Contral se primjenjuje oralno, jedna tableta dnevno, kod odraslih i djece starije od 12 godina.
Predoziranje
Simptomi Pospanost, tahikardija i glavobolja zabilježeni su simptomi kod predoziranja.
Liječenje
Terapija je simptomatska. Potrebno je inducirati povraćanje, čak i ako postoji spontano povraćanje (sirup ipekakuane je preporučljiv, ukoliko nije dovoljna jedna doza, ponovi se nakon 15-20 minuta), ali ne u bolesnika s poremećajem svijesti. Potrebno je paziti da ne dođe do aspiracije sadržaja. Također, može se koristiti i aktivni medicinski ugljen. Ako je povraćanje neuspješno ili kontraindicirano, potrebno je provesti ispiranje želuca. Potrebno je nastaviti pratiti vitalne funkcije pacijenta.

Mjere opreza
Bolesnicima s poremećajem funkcije jetre ili oštećenjem bubrega treba smanjiti početnu dozu lijeka na 10 mg svaki drugi dan.
Kod djece mlađe od 12 godina primjena loratadina se ne preporučuje.

Kontraindikacije
Preosjetljivost na loratadin ili druge sastojke lijeka.

Trudnoća
Primjena loratadina u trudnoći preporučuje se samo u slučaju jasne indikacije, ako moguća dobit opravdava rizik za fetus.
Dojenje
Kako se loratadin izlučuje u majčinom mlijeku ne preporučuje se dojiljama, odnosno potrebno je procijeniti opravdanost primjene lijeka kod majke.
Utjecaj na sposobnost upravljanja vozilima i strojevima
Contral tablete u preporučenim dozama nemaju klinički značajan sedativan učinak na psihofizičke sposobnosti upravljanja motornim vozilima i strojevima.

Nuspojave
Contral pokazuje dobru opću podnošljivost. Contral tablete u preporučenim dozama nisu pokazale klinički važan sedativan ili antikolinergički učinak. Od drugih nuspojava koje se javljaju su: umor, mučnina, suhoća usta, glavobolja te alergijski simptomi poput osipa. Spontane nuspojave koje se javljaju vrlo rijetko su: alopecija (gubitak kose), anafilaksija, poremećaj funkcije jetre i supraventrikularna tahiaritmija.
O svakoj nuspojavi potrebno je obavijestiti liječnika ili ljekarnika.

Interakcije s drugim lijekovima
Primjena loratadina istovremeno s alkoholom nema potencirajući učinak. Istovremeno uzimanje s lijekovima koji imaju isti metabolički put kao i loratadin može djelovati potencirajuće tj. ubrzati metabolizam lijeka i smanjiti koncentraciju u plazmi, ili inhibitorno te tako povisiti koncentraciju lijeka u plazmi i rezultirati nuspojavama.
Cimetidin, eritromicin i ketokonazol, inhibiraju metaboličke enzime i povisuju koncentraciju loratadina u plazmi, ali ne dolazi do češćih nuspojava. Ostali lijekovi poznati kao inhibitori citokroma P450 jesu kinidin, flukonazol ili fluoksetin (antidepresiv).
Upotrebu Contral tableta treba prekinuti dva dana prije provođenja kožnih testova budući da loratadin može umanjiti pozitivnu ili izazvati lažno negativnu reakciju na pokazatelje dermatološke reaktivnosti.

Način i mjesto izdavanja
Izdaje se na liječnički recept u ljekarni.
Rok valjanosti
Otisnut je na pakiranju. Lijek se ne smije upotrebljavati nakon isteka roka valjanosti.
Način čuvanja
Čuvati na suhom mjestu, izvan dohvata djece.

Proizvodi
“JADRAN” Galenski laboratorij d.d., Pulac bb, Rijeka, Hrvatska

  Pročitajte i ove vezane članke:

  ... ...

  ... ...



loading...