DARTELIN (pentoksifilin)

Fabrički zaštićeni nazivi: TRENTAL, DARTELIN
pentoxifyllinum

SASTAV:
Pentoksifilin ima snažan uticaj na reološka svojstva krvi, što je dokazano u više kontrolisanih studija. Veoma je značajan u terapiji hronične periferne arterijske bolesti. Pentoksifilin smanjuje viskozitet krvi, povećava fleksibilnost eritrocita, sprečava agregaciju trombocita, snižava povišeni fibrinogen, poboljšava protok krvi u mikrocirkulaciji i povećava oksigenaciju tkiva.

MEHANIZAM DEJSTVA
Pentoksifilin inhibira enzim fosfodiesterazu, povećava sadržaj adenozin monofosfata u eritrocitima i poboljšava fleksibilnost eritrocita. Smanjenje viskoziteta krvi verovatno je posledica inhibitornog djelovanja pentoksifilina na agregaciju trombocita i smanjenja koncentracije fibrinogena u plazmi.

FARMAKOKINETIKA
Pentoksifilin se sporo ali skoro kompletno resorbuje poslije oralne primjene. Prisustvo hrane ne utiče na brzinu resorpcije. Poslije resorpcije lijek se vezuje za membranu eritrocita. Podliježe biotransformaciji, prvo na eritrocitima, a zatim u jetri. Pojedini metaboliti i sami su aktivni. Izlučuje se putem urina u obliku metabolita, a samo oko 4% putem fecesa.

INDIKACIJE:
* Claudicatio intermitens kao posljedica hronične arterijske okluzije
* Poremećaj periferne cirkulacije usljed arterioskleoze, dijabetesa ili upale (dijabetična angiopatija, obliterantni endarteritis, posttrombozni sindrom, ulkus potkoljenice, gangrena)
* Poremećaj cirkulacije kod promrzlina
* Poremećaj moždane cirkulacije kao posljedica arterioskleroze, ishemije mozga ili apopleksije (glavobolja, vrtoglavica, poremećaj sna, demencija)
* Poremećaj cirkulacije u oku (akutni, subakutni ili hronični)
* Poremećaj cirkulacije srednjeg uha koji za posljedicu ima slabljenje sluha (otoskleroza, tinitus)

DOZIRANJE I NAČIN PRIMJENE.
Oralno
Pentoksifilin se uzima u toku obroka, a terapija treba da traje najmanje 8 nedjelja.
Početna doza: 3 x 400 mg ili 2 x 400 mg kod lakših oblika bolesti
Doza održavanja: 2 x 400 mg
Parenteralno
Intramuskularno: 100 - 300 mg dnevno, duboko intraglutealno
Intravenskom injekcijom: 100 - 200 mg dnevno (injiciranje treba da traje 5 minuta)
Intravenskom infuzijom: 100 - 300 mg dnevno (brzina infuzije treba da bude 60 minuta za svakih 100 mg pentoksifilina). U težim slučajevima može se dati do 1200 mg kontinuiranom infuzijom tokom 24 sahata. Infuzija se priprema dodavanjem injekcije pentoksifilina u 100 - 500 ml rastvarača, koji može da bude fiziološki rastvor, glukoza, dekstroza ili levuloza.
Intraarterijski: 100 - 300 mg dnevno

KONTRAINDIKACIJE:
Preosjetljivost na pentoksifilin, obilna krvarenja, akutna faza infarkta miokarda, trudnoća, dojenje, adolescenti mlađi od 18 godina.

NEŽELJENA DEJSTVA:
Pentoksifilin se dobro podnosi. Rijetko se javljaju gastrointestinalni poremećaji (mučnina, povraćanje, proljev, dispepsija). Kod predoziranja može se javiti crvenilo lica, osjećaj vrućine i tahikardija.
Oprez: U slučaju pojave krvarenja u mrežnjači terapiju treba prekinuti.

INTERAKCIJA SA DRUGIM LIJECIMA:
Antiagregacioni lijekovi --- povećan rizik od krvarenja
Antihipertenzivi --- povećano antihipertenzivno dejstvo
Oralni antikoagulansi --- povećan rizik od krvarenja
Pušenje duhana --- smanjenje dejstva pentoksifilina

SAVJETI BOLESNIKU
Ne uzimati doze veće od propisanih i ne povećavati dozu samoinicijativno. Za sve promjene stanja pacijenta i načina uzimanja lijeka, potrebno se posavjetovati sa ljekarom. Kod propuštene doze lijek treba uzeti što prije, sem ako je ostalo malo vremena do sljedeće redovne doze, onda dozu ne duplirati.
Lijek čuvati na hladnom i suhom mjestu, zaštićeno od svjetlosti, u originalnom pakovanju, van domašaja djece.

  Pročitajte i ove vezane članke:

  ... ...

  ... ...



loading...