DIFEN (diklofenak)

Fabrički zaštićeni nazivi: DIFEN, DIFEN rapid, DIKLOFEN, NAKLOFEN, VOLTAREN

SASTAV:
Diklofenak (diclofenac) je derivat aminofenilsirćetne kiseline. To je nesteroidni antireumatik sa snažnim analgetičkim, antiinflamatornim i antipiretičkim dejstvom (protiv bola upale i povišene tjelesne temperature). Diklofenak kod reumatskih oboljenja veoma efikasno ublažava i otklanja bole pri mirovanju i kretanju, jutarnju ukočenost i oticanje zgloba. Diklofenak tablete su sa acidorezistentnom oblogom tj otporne su na želučanu kiselinu i resorbuju se tek u tankom crevu. Diklofenak retard tablete postepeno otpuštaju aktivnu supstanciju, čime se postiže produženo djelovanje.

MEHANIZAM DEJSTVA
Najznačajniji mehanizam dejstva diklofenaka je vjerovatna inhibicija enzima cikliooksigenaze, čime se spriječava sinteza cikličnih metabolita arahidonske kiseline (prostaglandina i tromboksana, koji su zajedno sa leukotrienima najmoćniji, do sada identifikovani, medijatori upale). Za dejstva diklofenaka odgovorni su i neki drugi, još nedovoljno poznati mehanizmi.

FARMAKOKINETIKA
Poslije oralne primene diklofenak se skoro potpuno resorbuje. Za albumine plazme reverzibilno se vezuje više od 99%. Maksimalnu koncentraciju u plazmi dostiže za 2 - 3 sahata. Metaboliše se u jetri (efektom prvog prolaza oko 50%). Poluvrijeme eliminacije je oko 1 - 2 sahata. Izlučuje se u obliku metabolita putem urina oko 65% i putem fecesa oko 35%.

INDIKACIJE:

* Zapaljenski i degenerativni zglobni i vanzgiobni reumatizam (reumatoidni artritis, ankilopatski spondiloartritis, artroze i spondiloartroze, spondioza, periartritis, tendoperiartritis, tendoperiozitis, fibrozitis, miozitis)
* Primarna dismenoreja
* Akutni urički artritis
* Bubrežne i žučne kolike (parenteralna primena)
* Dopunska terapija kod teških bolnih infekcija uha, nosa ill grla (parenteralna primena)

DOZIRANJE I NAČIN PRIMJENE.
Oralno:
Diklofenak se uzima za vrijeme ill poslije jela, sa malo tečnosti.
Početno doziranje: 2-3 x 1 tabletu (50 mg)
Doza održavanja: 2 x 1 tableta (50 mg) ili 1 x 1 retard tableta (100 mg)
Parenteralno:
1 x 75 mg (kod izuzetno teških bolova 2 x 75 mg) duboko intramuskularno, najduže 2 dana, a zatim se prelazi na oralnu primenu.
Kod bubrežnih kolika daje se 75 mg odmah, a zatim, ako je neophodno, jos 75 mg poslije 30 minuta.
Lokalno:
3 - 4 puta dnevno u zavisnosti od površine bolnog mjesta nanijeti 2 - 4 g dikiofenak emulgela u tankom sloju i blago utrljati.

KONTRAINDIKACIJE:
Preosjetljivost na diklofenak, astmatični napad u anamnezi kao posljedica upotrebe salicilata ili drugih inhibitora sinteze prostaglandina, peptički ulkus. Kontraindikacija za primjenu diklofenak injekcija je i alergija na natrijum metabisulfit i druge pomoćne materije.

Oprez
Dikiofenak treba oprezno primjenjivati u trudnoći, kod starijih osoba, kod smanjene srčane ill bubrežne funkcije.

NEŽELJENA DEJSTVA:
Diklofenak se dobro podnosi, a neželjena dejstva su rijetka i blaga. Može se javiti: bol u epigastrijumu, podrigivanje, mučnina, povraćanje, dijareja, glavobolja, vrtoglavica.
Kod primjene emulgela, veoma rijetko, mogu da se jave blage alergijske promjene na koži.
Sva neželjena dejstva diklofenaka nestaju spontano ilil poslije kraćeg prekida terapije.

INTERAKCIJA SA DRUGIM LIJECIMA:

Acetilsalicilna kiselina --- sniženje koncentracije diklofenaka u plazmi
Beta - blokatori --- smanjenje antihipertenzivnog efekta
Ciklosporin --- potenciranje toksičnih dejstava ciklosporina
Digoksin --- potenciranje toksilnih efekata digoksina
Diuretici --- inhibicija diuretičkog efeka (sa diureticima koji štede kalijum moguće je povećanje koncentracije kalijuma u plazmi)
Fenitoin --- povećcanje koncentracije fenitoina u plazmi
Litijum --- povećanje toksičnosti litijuma
Metotreksat --- povećanje toksičnih efekata metotreksata

Dikiofenak injekcije ne treba miješati sa drugim lijekovima u istom špricu. 

Pakovanje
Kutija sa 20 filmtableta od 50 mg
Kutija sa 10 dražeja od 50 mg
Kutija sa 5 supozitorija od 100 mg
Tuba sa 40 g. gela

Proizvođač: Bosnalijek

SAVJETI BOLESNIKU
Ne uzimati doze vece od propisanih i ne povećavati dozu samoinicijativno. Tablete gutati cijele, jer film i retard tablete nije preporučivo lomiti. Diklofenak emulgel ne smije doći u kontakt sa očima i sluznicama, niti da se nanosi na ostećenu kožu. Čuvati na hladnom i suhom mjestu, zaštićeno od svjetlosti, u originalnom pakovanju, van domašaja djece.

  Pročitajte i ove vezane članke:

  ... ...

  ... ...



loading...