DOKSICIKLIN (doksiciklin)

Fabrički zaštićeni nazivi: DOKSICIKLIN, Hiramicin, Vibramicin

SASTAV:
Doksiciklin je polusintetski antibiotik širokog spektra, iz grupe tetracikiina, koji djeluje bakteriostatski na veliki broj mikroorganizama: Gram pozitivne koke, Gram pozitivne bacile, Gram negativne koke, Gram negativne bacile, spirohete, hiamidije, mikoplazme, rikecije, nokardije, protozoe.
Tetraciklini su, mada antibiotici širokog spektra, lijekovi prvog izbora kod infekcija izazvanih intracelu- larnim parazitima, kao što su rikecije, mikoplazme, hlamidije, brucelije i borelije.

MEHANIZAM DEJSTVA
Tetracikiini prolaze pasivnim i aktivnim transportom kroz ćelijske membrane bakterija. U bakterijskoj ćeliji vezuju se za ribozome i na taj način spriječavaju sintezu proteina, rast i razmnožavanje bakterija.

FARMAKOKINETIKA
Poslije oralne primjene doksicikiin se brzo i potpuno resorbuje iz digestivnog trakta. Kao liposolubilna supstancija dobro prolazi kroz biološke membrane, difunduje u sve strukture i ulazi u ćelije, što ga čini pogodnim za liječenje infekcija intracelularnim parazitima. Dobro prolazi u mišićno, masno i plućno tkivo, prostatu i CNS, tjelesne tečnosti i eksudate, a trajno se deponuje u koštnom tkivu i zubima u fazi rasta. Za proteine plazme vezuje se 82 - 93%. Doksiciklin se u znatnoj mjeri (30 -50%) metaboliše u jetri, a izlučuje se dijelom putem urina (28 - 40%), a dijelom putem fecesa (20 - 40%). Luči se u mlijeko dojilja, uglavnom vezan za kalcijum. Doksiciklin može da se primijenjuje u terapiji urinarnih infekcija i kod osoba sa renalnom insuficijencijom, kod kojih, za razliku od drugih tetracikiina, nema kumulativno dejstvo.

INDIKACIJE:
- Akutne i hronične infekcije gastrointestinalnog, respiratornog i urogenitalnog trakta, ORL i infekcije kože i mehkih tkiva, izazvane uzročnicima osetljiim na doksicikiin
- Infekcije izazvane rikecijama (pjegavi tifus, murino tifus, Q groznica)
- Infekcije izazvane hiamidijama (limfogranuloma venerum, nespecifični uretritis, genitalne infekcije, pneumonija, trahom, inkluzioni konjunktivitis)
- Infekcije izazvane borelijama (borelioza, povratna groznica)
- Infekcije izazvane mikoplazmama (pneumonija, tularemija, kolera)
- Sifilis i gonoreja kod osoba alergičnih na penicilin

DOZIRANJE I NAČIN PRIMJENE.
Uobičajeno doziranje : 100 mg na 12 sati, prvog dana zatim 100 mg dnevno
Teže infekcije: 100 mg na 12 sati
Gonoreja: 100 mg na 12 sati, tokom 7 dana ili 300 mg jednokratno
Sifilis koji traje manje od 1 godine: 100 mg na 12 sahata tokom 15 dana
Sifilis koji traje duze od 1 godine: 100 mg na 12 sahata tokom 30 dana

KONTRAINDIKACIJE:
Doksicikiin ne treba davati djeci ispod 12 godina, trudnicama, dojiljama u toku dojenja, kod preosjetijivosti na tetracikiine, insuficijencije jetre, sistemskog lupusa eritematodesa.
Oprez : U toku terapije doksicikilnom treba izbegavati izlaganje suncu zbog moguće fotosenzitivne reakcije. Doksicikiln ne treba uzimati sa hranom koja sadrzi kalcijum (mlijeko i mliječni proizvodi), a treba voditi računa i o mogućim interakcijama sa drugim lijecima ill hranom.

NEŽELJENA DEJSTVA:
Oralna primjena doksiciklina može biti praćena bolom u stomaku, mučninom, povraćanjem i dijarejom, što se izbjegava uzimanjem lijeka na pun stomak. U fazi razvoja kostiju i zuba tetraciklini se talože vezujući se za kalcijumortofosfat, što dovodi do poremećaja u rastu kostiju (hipoplazija), oštećenja zubne gleđi i trajne obojenosti zuba.
Primjena antibiotika u dužem periodu može dovesti do superinfekcije rezistentnim bakterijama i gljivicama.

INTERAKCIJA SA DRUGIM LIJECIMA:
Alkohol (hronično konzumiranje) --- ubrzana eliminacija doksiciklina
Alkohol (akutno konzumiranje) --- usporena eliminacija doksiciklina
Antacidi --- smanjenje resorpcije doksiciklina
Antikoagulansi --- pojačanje antikoagulantnog dejstva
Barbiturati i karbamezepin --- smanjenje dejstva doksicikiina
Hepatotoksični lijeci --- aditivno toksično dejstvo na jetru

SAVJETI BOLESNIKU
Lijek uzimati samo po preporuci ljekara. Držati se propisane doze i intervala uzimanaja. Ne prekidati uzimanje samoinicijativno.
Oprez! Primjena antibiotika u dužem periodu može dovesti do superinfekcije rezistentnim bakterijama i gljivicama.

  Pročitajte i ove vezane članke:

  ... ...

  ... ...



loading...