ESBESUL (kotrimoksazol)


Fabrički zaštičeni nazivi: ESBESUL, BACTRIM, LIDAPRIM, SULOTRIM

1 tableta sadrži: 400 mg sulfametoksazola i 80 mg trimetoprima
1 tableta za djecu sadrži: 100 mg sulfametoksazola i 20 mg trimetoprima
5 ml sirupa sadrži: 200 mg sulfometoksazola i 40 mg trimetoprima

SASTAV:
Kombinacija sulfametoksazola i trimetoprima u odnosu 5:1, poznata je pod nazivom kotrimoksazol. Pojedinačno ove dvije komponente djeluju bakteriostatski. Njihovim sinergističkim djelovanjem u kotrimoksazolu postiže se baktericidni efekat i efikasno djelovanje na mikroorganizme koji su rezistentni na svaku od ove dvije pojedinačne komponente. Kotrimoksazol ima širok antibakterijski spektar koji obuhvata: Gram-pozitivne bakterije (sojevi Staphylococcus, Streptococcus i Pneumococcus) i Gram-negativne bakterije (Escherichia coli, Proteus mirabilis, Haemophilus influenzae, Neisseria, Salmonella, Shigella, Vibrio cholerae, Yersinia pestis, Serratia marcescens, Klebsiella pneumoniae).

MEHANIZAM DEJSTVA
Baktericidno dejstvo kotrimoksazol ispoljava sukcesivnom inhibicijom dva enzima koji katalizuju različite faze biosinteze folinske kiseline u osetljivjm mikroorganizmima.

FARMAKOKINETIKA
Trimosul se resorbuje brzo i kompletno poslije oralne upotrebe. Maksimalne koncentracije u plazmi postiže posle 1-4 sahata. Sulfametoksazol se za albumine plazme vezuje 66-70%, a trimetoprim 42-46%. Kotrimoksazol dobro prodire u tkiva i tkivne tečnosti. Vrijeme polueliminacije za sulfametoksazol je 11-12 sahata, a za trimetoprim 10-12 sahata. Sulfametoksazol se izlučuje urinom oko 20% u nepromijenjenom obliku, a trimetoprim oko 50% takođe u nepromijenjenom obliku.

INDIKACIJE:
- Infekcije gornjih i donjih respiratornih puta: akuni i hronični bronhitis, bronhiektazije, pneumonija, plućni apsces, purulentni pleuritis, tonzilitis, faringiis, pneumonija izazvana sa Pneumocystis carinii
- Infekcije urogenitalnog trakta: gonokokni uretritis, metritis, salpingitis, adneksitis, infekcije poslije porođaja i pobačaja, cistitis, cistopijelitis, pijelonefritis, uretritis
- Infektivna oboljenja: salmoneloze, šigeloze, nokardioze, malarija, micetomi i druge gljivične infekcije, bruceloza, toksoplazmoza, melioidoza
- Infekcije digestivnog trakta: enteritis
- Infekcije kože: impetigo, folikulitis, furunkuli, apcesi, akne, erizipel, antraks, piodermija

DOZIRANJE I NAČIN PRIMJENE.
Odrasli i djeca preko 12 godina
Uobičajeno doziranje: 2 tablete (960 mg) na 12 sahata.
Minimalna doza kao i doza za terapiju dužu od 14 dana: 1 tableta (480 mg) na 12 sahata.
Izuzetno teške infekcije: 3 tablete (1440 mg) na 12 sahata
Djeca od 6 nedelja do 5 mjeseci:
pola kašičice sirupa (2,5 ml) na 12 sahata
6 meseci do 5 godina:
1 kašičica sirupa (5 ml) na 12 sahata
2 - 5 godina:
2 tablete za djecu na 12 sahata
6 -12 godina:
2 kašičice sirupa (10 ml) ili 4 tablete za decu na 12 sahata
Kotrimoksazol se uzima poslije jela. U slučaju poremećaja funkcije bubrega doza se mora smanjiti.

KONTRAINDIKACIJE:
Preosjetljivost na sastojke lijeka, oštećenje parenhima jetre, poremećaji hematopoeze, teška bubrežna oboljenja, trudnoća, dojenje, nedonoščad i novorođenčad u prvih 6 nedelja života.
Oprez Primjena u dužem periodu može dovesti do superinfekcije rezistentnim bakterijama i gljivicama. Kotrimoksazol treba sa oprezom primjenjivati kod bolesnika sa oštećenom funkcijom bubrega, težim oblicima astme, ili alergijama na lijekove srodne sulfonamidima (acetazolamid, tiazidi, tolbutamid).

NEŽELJENA DEJSTVA:
Podnošljivost kotrimoksazola je veoma dobra, rijetko se mogu javiti gastrointestinalne smetnje (mučnina, povraćanje, anoreksija). Mogu da se jave i reakcije preosjetljivosti (osip po koži, urtikarija, eksfolijativni dermatitis, epidermalna nekroza, Stivens-Johnsonov sindrom). Rijetko se javljaju poremećaji hematopoeze i bubrežne funkcije, kao i fotosenzitivnost. Izuzetno rijetko trimetoprim može izazvati nedostatak folata.

INTERAKCIJA SA DRUGIM LIJECIMA:
Fenitoin --- potencirano dejstvo fenitoina
Oralni antidijabetici (tipa sulfoniluree) --- potenciran hipoglikemijski efekat
Tiazidni diuretici --- povećan rizik od trombocitopenije sa purpurom
Varfarin --- potenciran antikoagulantni efekat

UTICAJ NA LABORATORIJSKE TESTOVE
Kotrimoksazol može da poveća normalne vrijednosti kreatinina u serumu za oko 10% ako se određivanje vrši reakcijom alkalnog pikrata po Jaffe-u.

SAVJETI BOLESNIKU
Lijek uzimati samo po preporuci ljekara. Držati se propisane doze i intervala uzimanaja. Ne prekidati uzimanje samoinicijativno. Preporučiti povećan unos tečnosti (oko 2 litra dnevno). Bolesniku savjetovati da se ne izlaže direktnom dejstvu sunčevih zraka, u toku i nekoliko dana po završetku terapije. Ukoliko to nije moguće, koristiti zaštitnu kremu.

Proizvođač: Bosnalijek, BiH


  Pročitajte i ove vezane članke:

  ... ...

  ... ...



loading...