KETOBOS (ketoprofen)

SASTAV:
1 kapsula sadrži: 50,0 mg ketoprofena

MEHANIZAM DEJSTVA
Ketoprofen je nesteroidni antireumatik, derivat propionske kiseline s analgetskim, antiinflamatornim i antipiretskim djelovanjem. Ketoprofen djeluje tako što inhibira sintezu i oslobađanje prostaglandina, koji se smatraju glavnim medijatorima bolova i upale. Osim toga inhibira aktivnost bradikinina, migraciju polimorfonuklearnih leukocita i stabilizira membranu lizozoma, limitirajući na taj način intenzitet i širenje inflamatornog procesa. U višim koncentracijama ketoprofen sprečava agregaciju trombocita.

FARMAKOKINETIKA
Nakon oralne primjene ketoprofen se brzo i skoro potpuno apsorbira iz gastrointestinalnog trakta. Bioraspoloživost nakon peroralne primjene iznosi oko 90%. Dobro se distribuira u organizmu, prolazi u sinovijalnu tečnost, gdje se zadržava mnogo duže nego u krvi. Lako prolazi placentarnu barijeru. Terapijsku koncentraciju u serumu dostiže već nakon 30 minuta, a najvišu 2 sata nakon peroralne primjene. Ketoprofen se uglavnom metabolizira u jetri. Više od 90% primijenjene doze lijeka izluči se urinom u vidu metabolita ili njihovih konjugata, a ostatak nepromijenjen. Poluvrijeme eliminacije može biti produženo u starijih pacijenata i pri oštećenoj bubrežnoj funkciji.

Indikacije
- Reumatoidni artritis i osteoartriti
- Ankilozirajući spondilitis
- Artroze
- Izvanzglobni reumatizam (burzitis, kapsulitis, tendinitis, tendosinovitis)
- Kontuzije, distorzije, luksacije, mišićni grčevi
- Giht i pseudogiht
- Postoperativni i posttraumatski bolovi
- Dismenoreja

DOZIRANJE I NAČIN PRIMJENE.
Doziranje lijeka je individualno. Preporučuje se terapiju započeti najmanjom dozom kojom se postiže zadovoljavajući terapijski učinak.U hroničnih oboljenja optimalni učinak se postiže za 1-2 sedmice, a nakon toga se doza po potrebi prilagođava.
Uobičajeno doziranje: Reumatoidni artritis i osteoartritis: 150-300 mg na dan podijeljeno u 3-4 pojedinačne doze. Za ublažavanje bolova: 50 mg 3-4 puta na dan. Najviša dnevna doza je 300 mg. Manje doze ordiniraju se starijim osobama i pacijentima s oštećenom bubrežnom i jetrenom funkcijom. Kapsule primjenjivati za vrijeme ili nakon jela s čašom vode.

Kontraindikacije
- Preosjetljivost na ketoprofen i pomoćne komponente lijeka
- Preosjetljivost na salicilate ili druge nesteroidne antireumatike
- Akutni i hronični, gastrični i duodenalni ulkus
- Gastrointestinalno krvarenje

NEŽELJENA DEJSTVA;
Neželjeni efekti ketoprofena su obično blagi i prolazni. Najčešće se ispoljavaju na gastrointestinalnom traktu u vidu dispepsije, mučnine, nadutosti, abdominalnih bolova, dijareje, konstipacije i flatulencije. Izuzetno se može javiti peptički ulkus sa krvarenjem ili čak perforacijom. Neželjeni efekti na centralnom nervnom sistemu su rijetki, a manifestiraju se glavoboljom, vrtoglavicom i razdražljivošću. Reakcije preosjetljivosti su također rijetke, a javljaju se u vidu svrbeža, kožnih osipa, urtikarije i retencije tekućine s pojavom edema.

INTERAKCIJA SA DRUGIM LIJECIMA:
Ketoprofen može oslabiti diuretski antihipertenzivni efekt tiazidnih diuretika, a povećati djelovanje diuretika koji štede kalij (spironolakton). Ketoprofen može smanjiti renalni klirens litija. Probenecid povećava koncentraciju ketoprofena u plazmi inhibi-rajući renalnu tubularnu sekreciju i glukuronidaciju. Istovremena primjena ketoprofena ili drugih nesteroidnih antiinflamatornih lijekova i oralnih antikoagulanasa može produžiti protrombinsko vrijeme, te izazvati krvarenje. Ketoprofen povećava koncentraciju metotreksata u plazmi, a time i njegove toksične efekte. Salicilati istiskuju ketoprofen s nosivih mjesta na proteinima plazme, te podstiču njegovo brže izlučivanje. Hrana smanjuje apsorpciju ketoprofena iz gastrointestinalnog trakta.

Posebna upozorenja
Obzirom da ketoprofen može djelovati na sluznicu želuca izazivajući iritacije, ulceracije i krvarenja, ne smije se primjenjivati u pacijenata s peptičkim i duodenalnim ulkusom. Zbog toga je vrlo važno anamnestički utvrditi prisutnost oštećenja gastrointestinalnog trakta prije terapije KETOBOSOM. Pacijenti s poremećenom bubrežnom i jetrenom funkcijom, te porfirijom, a koji duže vremena primaju KETOBOS, trebaju biti pod redovnom ljekarskom kontrolom. Za vrijeme terapije ketoprofenom može se pojaviti retencija tekućine i edemi, te je potrebno lijek s oprezom primjenjivati u pacijenata s hipertenzijom ili srčanom insuficijencijom. Oprezna primjena se preporučuje u pacijenata koji u liječenju acetilsalicilnom kiselinom ili nekim drugim nesteroidnim antireumatikom reagiraju akutnim rinitisom, urtikarijom ili bronhospazmom.

Trudnoća i dojenje
Ne preporučuje se primjena ketoprofena u trudnoći, naročito u trećem trimestru, izuzev ukoliko ljekar procijeni da potencijalna korist za majku prevazilazi moguć rizik za plod, a u tom slučaju se primjenjuju najniže djelotvorne doze. Primijenjen u drugoj polovini trudnoće, ketoprofen može, inhibirajući sintezu prostaglandina, izazvati prerano zatvaranje duktus arteriozusa, kao i plućnu i/ili bubrežnu insuficijenciju u novorođenčadi. Dojilje koje primaju ketoprofen moraju prekinuti dojenje za vrijeme terapije i prijeći na alternativni režim ishrane dojenčeta.

Uticaj na psihofizičke sposobnosti pacijenta 
Lijek ne utiče na psihofizičke sposobnosti pacijenta.

Čuvanje
Čuvati pri sobnoj temperaturi 15°C-25°C, na suhom mjestu, zaštićeno od svjetlosti.
Lijek držati van dohvata djece!
Način izdavanja lijeka
Kutija s 20 kapsula
Lijek se izdaje samo uz ljekarski recept.
Pakovanje 
Kutija s 20 kapsula
Proizvođač
Bosnalijek, BiH


  Pročitajte i ove vezane članke:

  ... ...

  ... ...loading...