NIFEDIPIN Pliva (nifedipin)

NIFEDIPIN Pliva tablete

Primjena: Inhibitor kalcija

Sastav
Jedna film tableta sadržava 10 mg nifedipina.
Pomoćne tvari: laktoza, hipromeloza, propilenglikol, željezo oksid žuti (E 172), titan dioksid.
Farmaceutski oblik i veličina pakovanja
Film tablete; 50 film tableta.
Farmakoterapijska skupina i djelovanje
Nifedipin je dihidropiridinski kalcijski antagonist s antianginalnim i antihipertenzivnim djelovanjem. Usporava ulazak iona kalcija kroz specifične kalcijske kanale stanične membrane u stanice srčanog mišića, a posebice glatkih mišića krvnih žila. Nifedipin smanjuje srčani rad i potrebu miokarda za kisikom. Omogućava štedljiviji srčani rad izravno utjecajem na stvaranje energije u stanicama srčanog mišića, a neizravno smanjenjem perifernog otpora u krvnim žilama uz posljedično smanjenje krvnog tlaka.
Način i mjesto izdavanja
Na recept
Rok valjanosti
Označen je na pakovanju.
Lijek se ne smije rabiti nakon isteka roka valjanosti.
Čuvati pri temperaturi do 25 °C.
LIJEK VALJA ČUVATI IZVAN DOSEGA DJECE!

Terapijske indikacije
Nifedipin se koristi u liječenju svih oblika angine pektoris i arterijske hipertezije (uključujući hipertenzivne krize).

Doziranje i način uporabe
Angina pektoris i arterijska hipertenzija 
Nifedipin se dozira individualno. Početna doza je jedna tableta triput na dan. Tabletu valja popiti s malo tekućine. Ukoliko se ne postigne zadovoljavajući učinak, može se uzeti jedna tableta četiri puta na dan ili dvije tablete triput na dan. Najveća dnevna doza Nifedipina iznosi 120 mg, a najkraće razdoblje između dviju doza od 20 mg smije biti dva sata.
Hipertenzivna kriza 
U hitnom slučaju Nifedipin tabletu valja staviti ispod jezika i pustiti da se otopi (tableta se ne smije gutati).
Predoziranje
Znakovi predoziranja su hipotenzija i bradikardija. Bolesnika valja poleći s nogama i rukama u povišenom položaju. Suzbijanje hipotenzije može zahtijevati uporabu vazokonstriktora. Intravenski se primjenjuju dopamin, izoprenalin i kalcij-glukonat. U slučaju srčanog zatajivanja potrebno je dati digoksin ili medigoksin intravenski te simpatomimetike.
Dijalizom se Nifedipin ne može ukloniti iz organizma jer se intenzivno veže za bjelančevine plazme.

Mjere opreza
Prilikom uporabe Nifedipina moguće je kompenzatorno ubrzanje srčanog rada. U početku liječenja Nifedipinom znakovi angine pektoris se mogu paradoksno pojačati. Pri sublingvalnoj uporabi Nifedipina hipotenzivni učinak se postiže vrlo brzo što ponekad može izazvati simptome ishemije miokarda i/ili središnjeg živčanog sustava.
Nagli prekid liječenja Nifedipinom može uzrokovati egzacerbaciju angine pektoris.

Kontraindikacije
Nifedipin se ne smije davati bolesnicima preosjetljivima na nifedipin. Kontraindiciran je u stanjima kardiovaskularnog šoka, u bolesnika s izraženom hipotenzijom te s uznapredovalom stenozom aorte.
Posebna upozorenja
Nifedipin s posebnim oprezom valja primijenjivati u starijih bolesnika, u osoba sklonih hipotenziji ili cerebrovaskularnoj insuficijenciji.
Nifedipin s oprezom valja primjenjivati u bolesnika sa srčanim zatajenjem, posebice u onih s malom srčanom rezervom zbog mogućeg pogoršanja srčanog zatajenja.
Nifedipin u bolesnika s poremećenom jetrenom funkcijom treba davati s oprezom, a po potrebi dozu valja smanjiti.
Dijabetičarima koji uz nifedipin uzimaju oralne hipoglikemike, ponekad je potrebno korigirati dozu hipoglikemika.
Trudnoća i dojenje
Zbog mogućeg nepovoljnog učinka na fetus, odnosno dojenče, uporaba Nifedipina tijekom trudnoće i dojenja se ne preporučuje.

Nuspojave
Nifedipin se većinom dobro podnosi. Najčešće su nuspojave glavobolja, vrtoglavica, mučnina i ostale probavne smetnje. Rjeđe se mogu pojaviti crvenilo, palpitacije, letargija, hipotenzija, periferni edemi, tahikardija, češće mokrenje, depresija i reakcije preosjetljivosti (osip), parestezije. Iznimno se rijetko mogu javiti bolovi u predjelu očiju i hiperplazija desni, ali ove nuspojave nestaju nakon prekida liječenja. O svakoj nuspojavi valja obavijestiti svog liječnika ili ljekarnika.
Interakcije
Nifedipin može pojačati učinak ostalih antihipertenzivnih lijekova. Istodobna uporaba nifedipina i blokatora beta-adrenergičnih receptora nalaže oprez uz nadzor krvnog tlaka i pokazatelja srčane funkcije.
Nifedipin može povećati plazmatske koncentracije karbamazepina, te kinidina, ciklosporina i digoksina. Antiepileptici poput fenobarbitala, fenitoina i karbamazepina zbog indukcije jetrenih enzima mogu smanjiti učinak nifedipina. Uporaba cimetidina znatno mijenja farmakokinetiku nifedipina povećavajući mu vršnu koncentraciju u plazmi.
Uporaba alkohola usporava metabolizam Nifedipina posljedično mu pojačavajući i produljujući djelovanje. U oba slučaja smanjenje doze Nifedipina može biti prijeko potrebno.

Proizvođač
PLIVA d.d.
Ulica grada Vukovara 49,
10 000 Zagreb, Hrvatska

Ostala tvornička imena:
CORDIBOS, CORDIPIN, NIFECARD

  Pročitajte i ove vezane članke:

  ... ...

  ... ...loading...