SCABITOX (benzilbenzoat)

SASTAV:
1 g emulzije sadrži: 250,0 mg benzilbenzoata

DJELOVANJE:
Djelovanje benzilbenzoata se zasniva na uništavanju grinja. Također djeluje i kao pedikulicid.

FARMAKOKINETIKA
Nakon oralne primjene mebendazol se slabo apsorbira iz gastrointestinalnog trakta. Apsorpcija se može povećati ako se lijek primijeni uz masnu hranu. Mebendazol se oko 95% veže za proteine plazme. Distribuira se u jetru, bubrege, masno tkivo, mišiće i slezenu. Male količine se mogu naći u srcu, mozgu i plućima. Lijek se ekstenzivno metabolizira u jetri do inaktivnih metabolita. Najvećim dijelom (oko 95%), mebendazol se eliminira fecesom, dok se oko 2-5% lijeka izlučuje urinom.

INDIKACIJE
- Scabies (šuga)
- Pedikuloza (ušljivost)

NEŽELJENA DEJSTVA;
Scabitox emulzija topikalno može izazvati blage prolazne senzacije na koži (iritacija i peckanje). U težim slučajevima kožnih reakcija emulziju treba odmah isprati sapunom i vodom i prekinuti sa daljim tretmanom. Također, emulzija Scabitox-a može izazvati iritaciju očiju, zato ih treba zaštiti.

DOZIRANJE:

Odrasli:
Skabijes (svrab, šuga):
Poslije temeljitog kupanja i posušivanja, Scabitox emulzijom namazati cijelo tijelo osim glave i lica. Posebnu pažnju treba obratiti na: šake, zglobove, dijelove ispod pazuha, sjedalne dijelove i prepone, dijelove između prstiju ruku i nogu, kao i ispod nokata (koji prethodno trebaju biti dobro odrezani). Ostaviti preparat desetak minuta da se osuši na koži boraveći u toploj prostoriji. Nakon 12 sati pacijent treba da se okupa toplom vodom i sapunom, obuče čisto rublje i promijeni posteljinu. Rabljenu posteljinu, peškire i rublje treba dobro iskuhati, odnosno prepeglati. Ako je aplikacija bila temeljito obavljena, jedan tretman je dovoljan, ali u cilju veće efikasnosti terapije može se primijeniti i druga aplikacija u periodu do 5 dana od prve.
Alternativni tretman:
Scabitox emulziju treba aplicirati po čitavom tijelu osim glave i lica, i to u tri navrata sa intervalima od po 12 sati. Nakon 12 sati od posljednje aplikacije pacijent treba da se okupa toplom vodom i sapunom, obuče čisto rublje i promijeni posteljinu. Rabljenu posteljinu, peškire i rublje treba dobro iskuhati, odnosno prepeglati. Isti tretman obaviti i sa ostalim ukućanima bez obzira da li imaju ili nemaju svrab.
Pedikuloza (ušljivost):
Zahvaćene površine premazati Scabitox emulzijom i ostaviti da se osuši desetak minuta boraveći u toploj prostoriji. Nakon 24 sata tretirane površine oprati sapunom i vodom. U teškim slučajevima, tretman se može ponoviti još dva do tri puta. Sedmicu nakon posljednje aplikacije preparata pre-poručuje se obaviti kontrolni pregled tretiranih površina.
Stariji pacijenti:
primjena benzil benzoata u starijih se ne preporučuje.
Pedijatrijska populacija:
Pedijatrijska populacija se tretira isto kao i odrasli pacijenti, samo što je neophodno primijeniti različito razrijeđenje emulzije. Za stariju djecu razrijeđenje je 1:1 (1 dio Scabitox emulzije i 1 dio vode). Za mlađu djecu i bebe razrijeđenje je 1:3 (1 dio Scabitox emulzije i 3 dijela vode).

Posebna upozorenja 
Scabitox emulzija je indicirana samo za vanjsku, lokalnu primjenu. Prije upotrebe bocu s emulzijom treba dobro promućkati. Ne preporučuje se primjena emulzije na koži s ogrebotinama. Liječiti treba istovremeno sve ukućane bez obzira da li imaju ili nemaju svrab. Emulziju oprezno primjenjivati da ne dospije u oči i na mukozne membrane. U slučaju pojave hipersenzitivnosti ili ozbiljne iritacije kože, primjenu emulzije treba prekinuti i konsultirati ljekara.

INTERAKCIJA SA DRUGIM LIJECIMA:
Nisu poznate.

KONTRAINDIKACIJE:
- preosjetljivost na benzilbenzoat

Trudnoća i dojenje
Ne preporučuje se primjena emulzije za vrijeme trudnoće i dojenja. Dojilje treba da pređu na alternativni režim ishrane dojenčeta.
Uticaj na psihofizičke sposobnosti pacijenta
Lijek ne utiče na psihofizičke sposobnosti pacijenta.

Čuvanje
Čuvati na temperaturi do 25°C. Ne zamrzavati. Držati van dohvata djece!
Način izdavanja lijeka
Preparat se izdaje bez ljekarskog recepta.

Pakovanje
Boca sa 250 g emulzije.
Proizvođač:
Bosnalijek, BiH

  Pročitajte i ove vezane članke:

  ... ...

  ... ...



loading...