SECNEZOL (seknidazol)

SASTAV:
1 filmtableta sadrži: Seknidazola 500,0 mg

DJELOVANJE
Seknidazol je antiprotozoik dugog djelovanja koji ispoljava i antimikrobni učinak. Pripada grupi derivata 5-nitroimidazola. Djelotvornost seknidazola rezultat je aktivnosti intermedijarnih ili finalnih produkata procesa redukcije njegove 5-nitro grupe koja se odigrava u ciljnim mikroorganizmima. Nitro redukcijom nastaje difuzioni gradijent koji posljedično rezultira povećanim preuzimanjem seknidazola od strane pomenutih mikroorganizama. Antiprotozoalni spektar seknidazola uključuje: Trichomonas vaginalis, Entamoeba histolytica, Giardia lamblia (G. duodenalis, G. intestinalis). Seknidazol ispoljava in vitro aktivnost protiv pojedinih anaerobnih bakterija: Bacteroides spp. uključujući i Bacteroides fragilis, Clostridium spp., Peptococcus spp. i Peptostreptococcus spp.

FARMAKOKINETIKA
Seknidazol se nakon oralne primjene gotovo u potpunosti apsorbuje iz gastrointestinalnog trakta. Najvišu plazmatsku koncentraciju ostvaruje nakon 1,5 do 3 sata. Do 15% lijeka se veže za proteine plazme. Biotransformacija seknidazola se odvija u jetri, primarno procesom oksidacije. Lijek se iz organizma izlučuje uri-nom (do 50%), dijelom u nepromijenjenoj formi, a dijelom u obliku inaktivnih metabolita. Seknidazol odlikuje značajan nerenalni klirens (npr. ekskrecija putem žuči). Poluvrijeme eliminacije lijeka u odraslih iznosi 17 do 29 sati.

INDIKACIJE
- Trihomonijaza (uretralna i vaginalna)
- Amebijaza (intestinalna i hepatička)
- Giardijaza
- Bakterijske vaginoze

NEŽELJENA DEJSTVA;
Primijenjen u okviru preporučenih doza seknidazol se dobro podnosi. Primjena seknidazola može biti uzrokom pojave digestivnih smetnji u vidu mučnine, povraćanja, epigastričnog bola, gubitka apetita, metalnog ili gorkog okusa u ustima i glositisa, koji su obično blagog karaktera i ne zahtijevaju prekid primjene lijeka. U malog broja pacijenata evidentirana je pojava glavobolje, vrtoglavice, ataksije i parestezija. Crvenilo, svrbež, blefaredem i urtikarija su rijetki neželjeni efekti seknidazola. Zabilježeni su slučajevi eozinofilije, leukocitoze i porasta serumskog kreatinina.

DOZIRANJE:
Odrasli
- 2 g seknidazola jednokratno (4 SECNEZOL filmtablete 500 mg odjednom) je doza seknidazola koja se preporučuje za sve navedene indikacije izuzev hepatičke amebijaze. U liječenju asimptomatske intestinalne amebijaze može se primijeniti 2 g (4 SECNEZOL filmtablete 500 mg) jedanput na dan, u trajanju od 3 dana.
- U tretiranju hepatičke amebijaze primjenjuje se 1,5 g seknidazola (3 SECNEZOL filmtablete 500mg) jedanput na dan, u trajanju od 5 dana.
Napomena:
Članovi obitelji i osobe u čestom kontaktu oboljelog od giardiaze trebaju primijeniti odgovarajući tretman, kao i muški partner žena s vaginalnom trihomonijazom.
Djeca
Optimalna doza seknidazola u tretiranju giardijaze i intestinalne amebijaze je 30 mg/kg na dan jednokratno (odjednom), dok se u liječenju hepatičke amebijaze preporučuje 30 mg/kg jedanput na dan, u trajanju od 5 dana.
Napomena:
SECNEZOL filmtablete 500 mg se ne preporučuju primjenjivati u djece mlađe od 6 godina.
Članovi obitelji i osobe u čestom kontaktu djeteta oboljelog od giardiaze trebaju primijeniti odgovarajući tretman.
Filmtablete se preporučuju primijeniti neposredno prije obroka.

Predoziranje 
U medicinskoj literaturi postoji nedovoljno podataka o akutnoj toksičnosti seknidazola u humanoj populaciji.
Posebna upozorenja 
- Posebnu pažnju zahtijeva primjena lijeka u pacijenata s teškim oštećenjem jetrene i/ili bubrežne funkcije ili u pacijenata s krvnom diskrazijom u anamnezi.
- U supurativnoj fazi hepatičke amebijaze, uz navedenu terapiju, najčešće je potrebno gnojni sadržaj odstraniti hirurškim putem.
- Primjena alkohola može izazvati reakciju sličnu disulfiramskoj (crvenilo kože, povraćanje, hiperpneja, tahikardija). U toku primjene seknidazola, kao i najmanje jedan dan nakon prestanka terapije, alkohol i/ili preparati sa sadržajem alkohola se zabranjuju konzumirati.

INTERAKCIJA SA DRUGIM LIJECIMA:
Disulfiram: CNS toksičnost (psihotični simptomi, konfuzija); kontraindicirana je istovremena primjena. Oralni antikoagulansi: istovremena terapija povećava rizik pojave krvarenja; neophodno je prilagoditi dozu antikoagulansa u toku primjene seknidazola, kao i tokom 8 dana nakon prekida njegove primjene.

KONTRAINDIKACIJE:
Alergija na seknidazol i/ili druge nitroimidazolne lijekove, te ostale komponente lijeka

Trudnoća i dojenje
Seknidazol prolazi placentarnu barijeru. Iako studije sprovedene na životinjama ne indiciraju postojanje rizika za fetus, a adekvatne kontrolirane studije u trudnih žena nisu sprovedene, savjetuje se lijek ne primjenjivati u toku prvog trimestra trudnoće, a u drugom i trećem trimestru lijek se može ordinirati samo kod postojanja stroge indikacije. Seknidazol se izlučuje u majčino mlijeko. Dojilje u kojih je indicirana primjena lijeka, u toku terapije trebaju prekinuti dojenje i primijeniti vještačku ishranu dojenčeta. Dojenje se može nastaviti nekoliko dana nakon prestanka primjene seknidazola.
uticaj na psihofizičke sposobnosti pacijenta
Seknidazol nema direktan uticaj na psihofizičke sposobnosti pacijenta. U toku terapije postoji mogućnost pojave ošamućenosti ili vrtoglavice, na što treba upozoriti pacijenta.

Uticaj na psihofizičke sposobnosti pacijenta
Lijek ne utiče na psihofizičke sposobnosti pacijenta.

Čuvanje
Čuvati na temperaturi 15°C-30°C, zaštićeno od svjetlosti. Lijek držati van dohvata djece!

Način izdavanja lijeka
Lijek se izdaje na ljekarski recept.

Pakovanje 
Kutija s 4 filmtablete
Bosnalijek d.d. u saradnji sa JPM

  Pročitajte i ove vezane članke:

  ... ...

  ... ...



loading...