VELAFAX XL (venlafaksin)

VELAFAX XL 75, 150 mg

Na recept? DA

Primjena: antidepresiv

Što sadržavaju VELAFAX XL kapsule 75 mg ili 150 mg
• Djelatna tvar Velafax XL kapsula je venlafaksin.Svaka kapsula VELAFAX XL kapsula 75 mg sadržava 75 mg, a svaka VELAFAX XL kapsula 150 mg sadržava 150 mg venlafaksina u obliku venlafaksin hidroklorida.
• Velafax XL kapsule 75 mg i Velafax XL kapsule 150 mg kapsule također sadrže slijedeće pomoćne tvari: šećerne sfere (kuglice), hidroksipropilcelulozu, izopropil alkohol, hidroksipropilmetilcelulozu, surelease E-7-7050, talk, natrij-lauril sulfat, želatinu, boje: sunset yellow (E110), quinoline yellow (E104), titan-dioksid (E171), a kapsule od 150 mg još i boju patent blue (E131). Velafax XL kapsule 75 mg su tvrde želatinske kapsule punjene s bijelim do skoro bijelim sferama, sa žutom kapicom i bezbojnim prozirnim tijelom kapsule.
Velafax XL kapsule 150 mg su tvrde želatinske kapsule punjene s bijelim do skoro bijelim sferama, sa tamno žutom kapicom i bezbojnim prozirnim tijelom kapsule.

Farmaceutski oblik i veličina pakovanja
Velafax XL kapsule s produljenim oslobađanjem, tvrde, dostupne su u pakovanju od 28 (2 x 14) kapsula u blister pakovanju, u kutiji.
Farmakoterapijska skupina
Pripravci koji djeluju na živčani sustav; Psihoanaleptici; Antidepresivi (Ostali antidepresivi).

ŠTO JE VELAFAX XL I ČEMU SLUŽI?
Velafax XL se koristi za liječenje teške depresije. Također može pomoći pri liječenju tjeskobe koja može pratiti vašu depresiju. Vaš liječnik vam može nastaviti davati Velafax XL kapsule i onda kada se počnete osjećati bolje da bi spriječio vraćanje simptoma depresije i kako ne bi u budućnosti opet bili depresivni.
Velafax XL kapsule se koriste i za liječenje teškog oblika i dugotrajne tjeskobe poznate kao generalizirani anksiozni poremećaj (ako ste tjeskobni i pretjerano zabrinuti već nekoliko mjeseci i više). Velafax XL se ne smije koristiti za liječenje depresije u djece i osoba mlađih od 18 godina. Pročitajte poglavlje na kraju ove upute "Uporaba Velafax XL kapsula u djece i adolescenata".

Doziranje

KAKO UZIMATI VELAFAX XL?
Za depresiju
Uobičajena početna doza je jedna Velafax XL kapsula od 75 mg dnevno. Međutim liječnik može odlučiti da vam propiše višu dozu; ne uzimajte višu dozu od one koju Vam je liječnik propisao. Ukoliko niste sigurni koju dozu Velafax XL kapsula trebate uzeti pitajte svog liječnika ili ljekarnika.
Za generalizirani anksiozni poremećaj preporučena doza je jedna kapsula od 75 mg dnevno.

Progutajte svoju kapsulu cijelu te popijte vode.
Najbolje je uzimati Velafax XL kapsule u isto vrijeme svakog dana, uz obrok.
Nemojte lomiti, drobiti i/ili žvakati kapsulu ili je stavljati u vodu.
Nastavite uzimati Velafax XL kapsule svaki dan. Nekoliko tjedana i više može biti potrebno kako biste osjetili učinak Velafax XL kapsula. Kapsule ćete možda trebati uzimati nekoliko mjeseci. U tom slučaju ne brinite - to nije neuobičajeno.
Ukoliko se vaše stanje ne poboljšava, Vaš liječnik može odlučiti obustaviti liječenje Velafax XL kapsulama. Vaš liječnik može promijeniti
Vašu terapiju i umjesto Velafax tableta dati vam Velafax XL kapsule. U tom slučaju liječnik će odrediti koja doza Velafax XL kapsula odgovora dozi Velafax tableta koje ste uzimali. Velafax XL kapsule uzimaju se samo jednom dnevno.
Vaš će liječnik možda željeti pratiti Vaš krvni tlak i srčani ritam, posebice ako uzimate višu dozu Velafax XL kapsula (više od 200 mg/dan).

Što učiniti ako ste uzeli više Velafax XL kapsula nego što ste trebali?
Ako ste uzeli previše Velafax XL kapsula odmah se javite liječniku, čak i ako se osjećate dobro. Previše kapsula odjednom može biti opasno, jer se mogu pojaviti teške nuspojave.

Što učiniti ako ste propustili uzeti lijek?
Ne brinite. Ako ste zaboravili uzeti lijek, propuštenu dozu možete uzeti i do 12 sati nakon što ste je trebali popiti. Ako je prošlo više od 12 sati od propuštene doze, zaboravite na propuštenu dozu i uzmite iduću kapsulu u uobičajeno vrijeme. Nemojte odjednom uzeti više kapsula nego što vam je rekao vaš liječnik.

Kada i kako prestati uzimati Velafax XL?
Nemojte prekidati uzimanje Velafax XL kapsula ili mijenjati dozu prije nego ste se savjetovali s liječnikom. Ako Vaš liječnik smatra da ne trebate više uzimati kapsule uputit će vas kako da postepeno smanjujete dozu prije potpunog prekida uzimanja lijeka. Ako se Velafax XL kapsule prestanu uzimati naglo ili se doza smanjuje prebrzo mogu vam se javiti sljedeći simptomi: umor, vrtoglavica, omaglica, glavobolja, pospanost, noćne more, suhoća usta, gubitak apetita, mučnina, proljev, nervoza, uznemirenost, konfuzija, zujanje u ušima ili rijetko senzacije elektrošoka, slabost, loša koordinacija pokreta, tremor, znojenje ili čak i konvulzije.
Simptomi po prestanku liječenja venlafaksinom jave se u 3 od 10 bolesnika; no ti su simptomi blagi i nestaju nakon nekoliko dana. U rijetkim slučajevima mogu biti teži, osobito u nekoliko dana po prestanku liječenja, ili trajati dulje. Vaš će Vas liječnik savjetovati kako postepeno prekinuti liječenje Velafax XL kapsulama. Pojavi li se neki od simptoma posavjetujte se s liječnikom.
U nekim slučajevima Vaš će liječnik željleti pratiti Vaš krvni tlak i otkucaje srca osobito ako vam je propisao veću dozu Velafax XL kapsula (više od 200 mg na dan).

Mjere opreza

PRIJE NEGO ZAPOČNETE UZIMATI VELAFAX XL
Ako je odgovor DA na bilo koje od slijedećih pitanja - nemojte uzimati Velafax XL kapsule.
Da li ste ikada imali alergijsku reakciju na bilo koji sastojak Velafax XL kapsula?
Imate li ozbiljnih problema sa srčanim ritmom (ako niste sigurni, upitajte liječnika)?
Imate li umjereno ili teško zatajenje srca (ako niste sigurni, upitajte liječnika)?
Imate li povišen krvni tlak, koji nije zadovoljavajuće reguliran?
Da li uzimate, ili ste uzimali u zadnja dva tjedna, bilo koji lijek za liječenje depresije poznat kao inhibitor monoamino-oksidaze (MAOI)?

O upotrebi lijeka u adolescenata i djece, pročitajte u tekstu ove Upute o lijeku u poglavlju "Uporaba Velafax XL kapsula u djece i adolescenata".
Recite svome liječniku u slučaju ako:
imate problema s jetrom i/ili bubrezima. Doza Velafax XL kapsula za vas može biti niža.
bolujete od srčanih bolesti, kao što je od ranije prisutno zatajenje srca.
bolujete od epilepsije. Vaš liječnik će vas pozorno pratiti za vrijeme liječenja Velafax XL kapsulama.
uzimate cimetidin (lijek za želudac), a pripadate starijoj dobnoj skupini ili imate problema s jetrom, jer cimetidin može pojačati djelovanje Velafax XL kapsula.
nedavno ste uzimali neki drugi lijek iz skupine antidepresiva, poglavito one koji su poznati kao inhibitori monoaminooksidaze, selektivni inhibitori ponovne pohrane serotonina (SSRI) ili litij.
uzimate lijekove protiv migrene, poznate kao triptane.
uzimate li neke drugi lijek: posebice lijekove koji se metaboliziraju u vašem organizmu (npr. katokonazol, eritromicin).
primali ste elektrošokove u terapiji depresije.
bolujete ili ste bolovali od manije.
imate probleme s očima ili ste ih imali ranije, poglavito ako se radilo o glaukomu uskog kuta.
uzimate varfarin (lijek protiv zgrušavanja), haloperidol, klozapin ili neki drugi lijek za liječenje shizofrenije.
redovito uzimate acetilsalicilnu kiselinu ili imate nizak broj trombocita.
uzimate lijekove za liječenje SIDA-e.
uzimate lijekove koji vam pomažu da smršavite.
uzimate ili ste nedavno uzimali bilo koji lijek.
trudni ste ili namjeravate zatrudnjeti tijekom liječenja.
dojite dijete.
Suicid / suicidalne misli
Kod svih bolesnika s depresijom postoji rizik od suicidalnih namjera (mislite na samoubojstvo ili samoozljeđivanje). Obzirom da se klinički učinak antidepresiva očituje tek nakon prvih par tjedana terapije, uobičajeno je kliničko iskustvo da je rizik samoozljeđivanja najveći u početku bolesti i u ranim fazama oporavka. Za to će vrijeme liječnik nadzirati Vaše liječenje. Također, liječnik će upozoriti Vas i članove Vaše obitelji da posebno pratite pojavu suicidalnih ideja i da odmah potraže pomoć liječnika ako se one pojave. Sklonost takvim mislima izraženija je u osoba koje su već i ranije pomišljale na samoubojstvo ili su ga pokušale učiniti te u osoba mlađih od 18 godina. ODMAH se javite liječniku, ako imate bilo kakvih uznemirujućih misli ili iskustava ili mislite na samoubojstvo ili samoozljeđivanje.
Trudnoća i dojenje
Ako ste žena u dobi kad je moguće zanijeti trebali biste koristiti kontracepciju za vrijeme liječenja Velafax XL kapsulama. Velafax XL ne treba uzimati tijekom trudnoće osim ako je neophodan. Prekid terapije Velafax XL kapsulama treba biti postepen. Ako uzimate Velafax XL i saznate da ste trudni, o tome odmah obavijestite Vašeg liječnika. Ukoliko se Velafax XL uzima do poroda ili kratko prije poroda, treba imati na umu pojavu reakcije ustezanja u novorođenčeta. Simptomi reakcije ustezanja mogu se pojaviti unutar prva 24 sata po porodu i kod novorođenčeta se mogu iskazati u obliku prekomjernog plakanja, neprimjerenog hranjenja ili spavanja, povraćanja, plavičaste boje kože te osjećaja vrućine ili hladnoće, otežanog disanja, ukočenosti ili mekoće mišića, apatije, drhtavice ili grčeva. Postoje dokazi koji ukazuju da se venlafaksin i njegovi metaboliti izlučuju u majčino mlijeko te stoga treba razmotriti prestanak dojenja ili postepeni prestanak uzimanja venlafaksina. Upravljanje motornim vozilima i strojevima
Moguće nuspojave, dok uzimate Velafax XL, uključuju smetenost, vrtoglavicu, zamućen vid. Imate li te nuspojave, nemojte upravljati vozilom ili strojem. Alkohol i Velafax XL
Izbjegavajte alkohol za vrijeme uzimanja Velafax XL kapsula. Ostali lijekovi i Velafax XL
Vaš će liječnik odlučiti o uzimanju venlafaksina s drugim lijekovima. Stoga kažite Vašem liječniku ako uzimate druge lijekove, uključujući i one koje ste nabavili bez recepta.

MOGUĆE NUSPOJAVE
Velafax XL kapsule mogu izazivati nuspojave u nekih bolesnika. Većina nuspojava su obično blage i postupno nestaju kako nastavljate duže uzimati lijek. Odmah se javite svom liječniku u slučaju da se pojavi neki od slijedećih simptoma:
Vjerojatnost pojave simptoma manja od 1 na 100 ljudi
brz ili nepravilan rad srca, crvenilo ili nesvjestica
učestale ili neuobičajene modrice ili krvarenje, kao što je krvarenje iz nosa (to može značiti da je Velafax XL utjecao na zgrušavanje krvi, pa se trebaju napraviti krvne pretrage)
Vjerojatnost pojave simptoma manja od 1 na 1 000 ljudi 
naticanje lica ili jezika, skraćen dah ili otežano disanje, često s kožnim osipom (to može biti teška alergijska reakcija)
visoka temperatura s ukočenim mišićima, zbunjenost ili uznemirenost, znojenje i pojava mišićnih trzaja koje se ne mogu kontrolirati (ovo mogu biti simptomi ozbiljnog stanja koje se nalazima maligni neuroleptički sindrom)
euforija, pospanost, nevoljni brzi pokreti očima, nespretno vrpoljenje, osjećaj da ste pijani, znojenje ili ukočenost mišića, koji su znak serotoninskog sindroma
pojava manije ili hipomanije (osjećate se euforično i uzbuđeni ste)
stolica crne boje katrana (može biti znak unutarnjeg krvarenja)
napadaji ili konvulzije
Vjerojatnost pojave simptoma manja od 1 na 10 000 ljudi
jaka napetost, ukočenost ili slabost mišića, osobito ako je praćena tamnim urinom (to može biti izazvano oštećenjem mišića koji dovode do problema s bubrezima
- "rabdomioliza")
jaka bol u trbuhu ili leđima (koja može ukazivati na ozbiljan problem sa žući, jetrom ili gušteračom) Ostale moguće nuspojave
Uz to, postane li se neki od slijedećih simptoma težak ili ga teško podnosite, kažite to liječniku Vjerojatnost pojave simptoma veća od 1 na 10 ljudi
mučnina, zatvor (opstipacija)
glavobolja, neuobičajen umor ili slabost, znojenje, vrtoglavica, suha usta, poremećaj sna ili pospanost, nervoza
poremećaj seksualne funkcije, npr. smetnje ejakulacije i postizanja orgazma Vjerojatnost pojave simptoma manja od 1 na 10 ljudi
poremećaj apetita ili probave, proljev, nelagoda u trbuhu, usporena probava, osjećaj mučnine, gubitak ili porast tjelesne težine
zimica, temperatura, lupanje srca
uznemirenost, konfuzija, nenormalni snovi
bolni mišići i zglobovi, tremor
osip na koži, osjećaj trnaca i žarenja u koži
učestalo mokrenje
smanjen seksualni nagon, impotencija, poremećaj menstrualnog ciklusa u žena
zamućen vid, zujanje u ušima
otežano disanje,ili zijevanje Vjerojatnost pojave simptoma manja od 1 na 100 ljudi
škripanje zubima, grčevi mišića
halucinacije
otežano mokrenje
pojačana osjetljivost kože na sunce, opadanje kose
poremećaj okusa
vrtoglavica ili nesigurnost pri stajanju zbog pada krvnog tlaka (osobito u starijih bolesnika) Vjerojatnost pojave simptoma manja od 1 na 1 000 ljudi
agresivnost ili agresivne misli - vjerojatnost pojave agresivnosti je veća na početku ili nakon prestanka liječenja
svrbež, žuta boja kože ili očiju, tamna mokraća, ili simptomi nalik na gripu koji su simptomi upale jetra (hepatitis)
ukočeni mišići, rjeđe nespretnost ili gubitak ravnoteže, nejasan ili otežan govor
nenormalno stvaranje mlijeka (u dojkama)
teški oblik osipa na koži koji može dovesti do stvaranja mjehurića i ljuštenja kože Vjerojatnost pojave simptoma manja od 1 na 10 000 ljudi
osjećaj nemira ili osjećaj da ne možete mirno sjediti ili stajati
dezorijentacija i konfuzija često praćene halucinacijama (delirij)
Također recite svom liječniku ukoliko vam se pojavi neka nuspojava koja nije ovdje navedena.
Velafax XL ponekad uzrokuje nuspojave kojih vi niste svjesni, kao što je porast tlaka, nenormalan srčani ritam, blage promjene jetrenih enzima, vrijednosti natrija i rijetko kolesterola. Još rjeđe Velafax XL može smanjiti broj trombocita, što dovodi do povećanog rizika za pojavu modrica ili krvarenja. Stoga će liječnik povremeno htjeti da napravite neke krvne pretrage, osobito onda kada Velafax XL uzimate kroz dulje vrijeme.
Recite svom liječniku ili ljekarniku da uzimate Velafax XL prije uzimanja bilo kojeg drugog lijeka, ili ukoliko ostanete trudni, ili budete primljeni u bolnicu na liječenje.
O svakoj nuspojavi obavijestite svog liječnika ili ljekarnika.

Uporaba VELAFAX XL kapsula u djece i mladih
Velafax XL se ne smije se koristiti za liječenje djece i mladih do 18 godina starosti, jer nije dokazana njegova učinkovitost u toj dobnoj skupini. Također, djeca i adolescenti do 18 godina mogu imati povećan rizik nuspojava, kao što su pokušaj samoubojstva (suicida) i smozljeđivanja ako koriste Velafax XL. U pojedinim slučajevima liječnik može dati vama (ili vašem djetetu) Velafax XL iz drugih razloga. Tražite od liječnika da vam detaljno obrazloži svoju odluku i pitajte sve što vas zanima i brine u vezi s tim. Kod djece i mladih do 18 godina starosti u kojih je primjenjivan venlafaksin u liječenju depresije tijekom kliničkih ispitivanja, najčešće nuspojave koje su se javljale barem u 2% bolesnika bile su: bol u trbuhu, bol u prsima, ubrzani rad srca, smanjeni apetit, gubitak tjelesne težine, zatvor, probavne tegobe, mučnina, stvaranje modrica, krvarenje iz nosa, zamućeni vid, bol u mišićima, vrtoglavica, promjene raspoloženja, tremor (drhtanje), agresivnost i misli o samoubojstvu (suicidalne misli).
Velafax XL se uobičajeno ne primjenjuje u terapiji djece i adolescenata do 18 godina. kao i izraženo neprijateljstvo (izražena agresivnost, protivljenje i bijes). Ako se liječnik ipak u slučaju kliničke potrebe odluči za terapiju venlafaksinom djeteta ili adolescenta do 18 godina, važno je pratiti bolesnika i bez odlaganja javiti se svom liječniku ako primijetite ili sumnjate da su se pojavili navedeni simptomi. Dosadašnjim kliničkim ispitivanjima nije dokazana djelotvornost i dugotrajna neškodljivost venlafaksina u djece i adolescenata do 18 godina u pogledu rasta i razvoja.

Način i mjesto izdavanja
Na recept , u ljekarni.

ČUVANJE VELAFAX XL KAPSULA
Lijek valja čuvati izvan dosega djece!
Velafax XL kapsule čuvajte pri temperaturi do 25 °C.
Lijek se ne smije rabiti nakon isteka roka valjanosti označenog na pakovanju.

Nositelj odobrenja za stavljanje lijeka u promet i proizvođač lijeka je:
PLIVA HRVATSKA, d.o.o. Zagreb,
Ulica grada Vukovara 49

  Pročitajte i ove vezane članke:

  VELAFAX (venlafaksin)

  ... ...



loading...