TRAMADOL FARMAL otopina za injekcije (tramadol)

Uputa o lijeku
Tramadol Farmal 50 mg/ml otopina za injekcije
Tramadol Farmal 100 mg/2 ml otopina za injekcije
tramadol

Molimo vas pažljivo pročitajte ovu uputu prije nego počnete uzimati lijek! Sačuvajte ovu uputu. Možda ćete je trebati ponovno pročitati. Ukoliko imate dodatnih pitanja, molimo Vas pitajte vašeg liječnika ili ljekarnika. Ovaj lijek je propisan Vama osobno i ne smijete ga davati drugima. Može im naškoditi, iako
imaju iste simptome kao Vi. O svakoj nuspojavi obavijestite svog liječnika ili ljekarnika.
Ova uputa sadrži:
1. Što je Tramadol Farmal otopina za injekcije i za što se koristi?
2. Prije nego počnete primjenjivati Tramadol Farmal otopinu za injekcije
3. Kako primjenjivati Tramadol Farmal otopinu za injekcije
4. Moguće nuspojave
5. Kako čuvati Tramadol Farmal otopinu za injekcije?
6. Dodatne informacije

1. ŠTO JE TRAMADOL FARMAL OTOPINA ZA INJEKCIJE I ZA ŠTO SE KORISTI?

Djelatna tvar Tramadol Farmal otopine za injekcije je tramadol. 1 ml otopine sadržava 50 mg tramadolklorida. 2 ml otopine sadržava 100 mg tramadolklorida.
Tramadol je lijek protiv bolova koji spada u skupinu opioida s djelovanjem na središnji živčani sustav. Uklanja bol djelujući na određene živčane stanice u leđnoj moždini i mozgu. Tramadol Farmal otopina za injekcije služi za liječenje umjerene do jake boli.

2. PRIJE NEGO POČNETE PRIMJENJIVATI TRAMADOL FARMAL OTOPINU ZA INJEKCIJE

Nemojte primjenjivati Tramadol Farmal otopinu za injekcije
• ako ste alergični (preosjetljivi) na tramadol ili na bilo koji sastojak lijeka (svi sastojci navedeni su u poglavlju 6. DODATNE INFORMACIJE)
• u slučaju akutnog otrovanja alkoholom, tabletama za spavanje, lijekovima protiv bolova ili drugim psihotropnim lijekovima (lijekovi koji utječu na raspoloženje i emocije)
• ako istovremeno uzimate MAO inhibitore (lijekovi za liječenje depresije) ili ste ih uzimali u posljednjih 14 dana prije početka liječenja s Tramadol Farmal otopinom za injekcije (vidi Uzimanje drugih lijekova s Tramadol Farmal otopinom za injekcije)
• ako imate epilepsiju koja nije dobro kontrolirana lijekovima
• u liječenju odvikavanju od droge
Budite oprezni i posavjetujte se s liječnikom prije primjene Tramadol Farmal otopine za injekcije
• ako mislite da ste ovisni o drugim lijekovima protiv bolova (opioidima)
• ako patite od poremećaja svijesti (ako osjećate da biste se mogli onesvijestiti)
• ako ste u stanju šoka (hladan znoj može biti znak ovog stanja)
• ako imate povišen tlak u mozgu (moguće nakon ozljede glave ili bolesti mozga)
• ako imate poteškoće u disanju
• ako imate sklonost epilepsiji ili napadajima jer može doći do povećanog rizika od napadaja
• ako patite od jetrene ili bubrežne bolesti
U bolesnika koji su uzimali tramadol u preporučenim dozama zabilježeni su epileptički napadaji.
Rizik može biti povećan kada doza tramadola premaši gornju granicu preporučene dnevne doze (600 mg).
Imajte na umu da Tramadol Farmal otopina za injekcije može izazvati tjelesnu i psihičku ovisnost. Kada se ovaj lijek primjenjuje kroz dulji period, njegov učinak može oslabiti pa se stoga moraju uzimati veće doze (razvoj tolerancije). U bolesnika koji imaju sklonost zlouporabi lijeka ili ovisnosti o lijekovima, liječenje Tramadol Farmal otopinom za injekcije treba provoditi kratko vrijeme i pod strogim medicinskim nadzorom.
Također obavijestite liječnika ako se nešto od gore navedenog javi tijekom primjene ovog lijeka ili ste u prošlosti imali nešto od navedenog.
Uzimanje drugih lijekova s Tramadol Farmal otopinom za injekcije
Recite svojem liječniku ili ljekarniku ako uzimate ili ste nedavno uzimali druge lijekove, uključujući i one koje ste kupili bez recepta.
Tramadol Farmal otopina za injekcije ne smije se koristiti zajedno s MAO inhibitorima (lijekovi za liječenje depresije).
Učinak ovog lijeka u smanjivanju boli može biti smanjen, a trajanje učinka skraćeno ako uzimate lijekove koji sadrže:
• karbamazepin (za liječenje epileptičkih napadaja)
• pentazocin, nalbufin ili buprenorfin (lijekovi protiv bolova)
• ondansetron (lijek za sprečavanje mučnine)
Liječnik će Vam reći smijete li uzimati Tramadol Farmal otopinu za injekcije te koju dozu ovog lijeka.
Rizik nuspojava raste:
• ako uzimate trankvilizatore, lijekove za spavanje, druge lijekove protiv bolova kao što su morfij i kodein (također i lijek protiv kašlja) i alkohol zajedno s Tramadol Farmal otopinom za injekcije. Možete osjetiti pospanost ili imati osjećaj da ćete se onesvijestiti. U tom slučaju obratite se liječniku.
• ako uzimate lijekove koji mogu uzrokovati konvulzije (epileptičke napadaje) kao što su određeni antidepresivi. Rizik od epileptičkog napadaja može biti povećan ako u isto vrijeme uzimate Tramadol Farmal otopinu za injekcije. Liječnik će Vam reći je li ovaj lijek prikladan za Vas.
• ako uzimate selektivne inhibitore ponovne pohrane serotonina (SSRI) ili MAO inhibitore (lijekovi za liječenje depresije). Tramadol Farmal otopina za injekcije može ući u interakciju s ovim lijekovima te možete osjetiti simptome kao što su konfuzija, nemir, vrućica, znojenje, nekoordinirani pokreti udova ili očiju, nekontrolirani trzaji mišića i proljev.
• ako uzimate kumarinske antikoagulanse (lijekove protiv zgrušavanja krvi) kao što je varfarin zajedno s Tramadol Farmal otopinom za injekcije. Učinak ovih lijekova na zgrušavanje krvi može biti promijenjen te može doći do krvarenja.
Uzimanje Tramadol Farmal otopine za injekcije s hranom i pićem
Tijekom liječenja Tramadol Farmal otopinom za injekcije nemojte piti alkohol jer se učinci ovog lijeka mogu pojačati.
Trudnoća, dojenje i Tramadol Farmal otopina za injekcije
Upitajte liječnika ili ljekarnika za savjet prije uzimanja bilo kojeg lijeka.
Vrlo je malo podataka o sigurnosti tramadola u trudnoći kod ljudi. Stoga nemojte koristiti Tramadol Farmal otopinu za injekcije ako ste trudni.
Kronična primjena tijekom trudnoće može dovesti do simptoma ustezanja u novorođenčeta.
Općenito se ne preporuča primjena tramadola tijekom dojenja. Male količine tramadola se izlučuju u majčino mlijeko. Zbog jedne doze obično nije potrebno prekinuti dojenje. Obratite se liječniku za savjet.
Utjecaj na sposobnost upravljanja vozilima i rada na strojevima
Tramadol Farmal otopina za injekcije može uzrokovati pospanost, omaglicu i zamagljen vid te stoga može negativno utjecati na Vaše reakcije. Ako primijetite da su Vam reakcije usporene, nemojte voziti, upotrebljavati električne naprave ili raditi na strojevima te nemojte raditi ako ste nestabilni.

3. KAKO PRIMJENJIVATI TRAMADOL FARMAL OTOPINU ZA INJEKCIJE

Tramadol Farmal otopinu za injekciju treba uvijek primjenjivati prema uputama liječnika.
Ukoliko niste sigurni, provjerite s liječnikom ili ljekarnikom.
Doziranje treba prilagoditi ovisno o jačini boli i individualnoj osjetljivosti na bol. Općenito treba primijeniti najmanju dozu koja ublažava bol.
Ako nije drugačije propisano od strane liječnika, uobičajena doza je:
Odrasli i adolescenti stariji od 12 godina:
Ovisno o boli, dobivat ćete 1-2 ml Tramadol Farmal otopine za injekcije (što odgovara 50-100 mg tramadolklorida) svakih 4-6 sati. Nakon operacije možda ćete češće dobivati injekcije. Vaš liječnik može propisati drugačije doziranje Tramadol Farmal otopine za injekcije koje je prikladnije za Vas.
Djeca:
Tramadol Farmal otopina za injekcije nije prikladna za djecu mlađu od 12 godina.
Stariji bolesnici:
U starijih bolesnika (starijih od 75 godina), izlučivanje tramadola može biti produljeno. Ako se to odnosi na Vas, liječnik može produljiti interval doziranja.
Jetrena ili bubrežna bolest (insuficijencija)/bolesnici na dijalizi
Bolesnici s teškom bubrežnom i/ili jetrenom insuficijencijom ne bi trebali uzimati Tramadol Farmal otopinu za injekcije. Ako je u Vašem slučaju insuficijencija blaga ili umjerena, liječnik može preporučiti produljenje intervala doziranja.

Kako i kada primijeniti Tramadol Farmal otopinu za injekcije?
Tramadol Farmal otopina za injekcije primjenjuje se polako, obično u venu na podlaktici ili u mišić (na stražnjici) ili potkožno. Također se može razrijediti i putem infuzije primijeniti u venu.
Koliko dugo smijete primjenjivati Tramadol Farmal otopinu za injekcije?
Ne smijete primjenjivati Tramadol Farmal otopinu za injekcije dulje nego što je potrebno. Ako Vam je potrebno liječenje kroz dulji period, Vaš liječnik će u redovitim kratkim razmacima (s pauzama u liječenju ako je potrebno) provjeravati trebate li nastaviti s primjenom ovog lijeka i u kojoj dozi.
Ako imate dojam da je učinak Tramadol Farmal otopine za injekcije prejak ili preslab, obratite se
liječniku ili ljekarniku.
Ukoliko primijenite više Tramadol Farmal otopine za injekcije od propisanog
Ako ste greškom primijenili dodatnu dozu, to vjerojatno neće imati negativnih učinaka. Sljedeću dozu primijenite kako je propisano. Ako ste Vi (ili netko drugi) primili veliku dozu Tramadol Farmal otopine za injekcije, otiđite u bolnicu ili odmah nazovite liječnika. Znakovi predoziranja uključuju vrlo male zjenice, povraćanje, pad krvnog tlaka, ubrzano kucanje srca, kolaps, nesvijest, epileptičke napadaje i poteškoće s disanjem ili plitko disanje.
Ukoliko zaboravite primijeniti Tramadol Farmal otopinu za injekcije
Ako ste zaboravili primijeniti Tramadol Farmal otopinu za injekcije ili infuziju, bol će se vjerojatno vratiti. Ne trebate primijeniti dvostruku dozu kako bi nadoknadili zaboravljenu dozu, nego jednostavno nastavite s primjenom kao i prije.
Ukoliko prestanete s primjenom Tramadol Farmal otopinom za injekcije
Ako se liječenje Tramadol Farmal otopinom za injekcije prekine ili prerano završi, bol će se vjerojatno vratiti. Ako želite prekinuti liječenje zbog nuspojava, obratite se liječniku.
Nakon prekida liječenja Tramadol Farmal otopinom za injekcije, obično neće doći do naknadnih učinaka. Međutim, u rijetkim slučajevima ljudi koji su primali ovaj lijek mogu se određeno vrijeme osjećati loše ako se liječenje naglo prekine. U njih može doći do nemira, tjeskobe, nervoze ili drhtanja. Mogu biti smeteni, hiperaktivni, imati poteškoće sa spavanjem i probleme s želucem i crijevima. Vrlo mali broj ljudi može imati napadaje panike, deluzije, paranoju, halucinacije ili osjećaj gubitka identiteta. Mogu doživjeti neobična opažanja kao što su svrbež, trnci, izostanak osjeta i „zvonjavu“ u ušima (tinitus). Ako se nešto od navedenog pojavi nakon prestanka primjene Tramadol Farmal otopine za injekcije, recite to Vašem liječniku.
U slučaju bilo kakvih nejasnoća ili pitanja u vezi s primjenom  Tramadol Farmal otopine za injekcije, obratite se svom liječniku ili ljekarniku.

4. MOGUĆE NUSPOJAVE

Kao i svi drugi lijekovi, Tramadol Farmal otopina za injekcije može izazvati nuspojave.
Ako se pojavi nešto od sljedećeg, odmah se obratite Vašem liječniku:
• alergijske reakcije, npr. poteškoće u disanju, zviždanje pri disanju, oticanje na koži (pojavljuje se rijetko)
• oticanje lica, jezika i/ili ždrijela i/ili teškoće s gutanjem ili osip zajedno s poteškoćama u disanju (pojavljuje se rijetko)
• šok/iznenadno zatajenje cirkulacije (pojavljuje se rijetko)
Učestalost nuspojava se klasificira na sljedeći način:
• vrlo često: u više od 1 na 10 osoba koje uzimaju lijek
• često: u više od 1 na 100 osoba koje uzimaju lijek
• manje često: u više od 1 na 1000 osoba koje uzimaju lijek
• rijetko: u više od 1 na 10 000 osoba koje uzimaju lijek
• vrlo rijetko: u manje od 1 na 10 000 osoba koje uzimaju lijek
Najčešće nuspojave tijekom liječenja Tramadol Farmal otopinom za injekcije su mučnina i omaglica koje se pojavljuju u više od 1 na 10 osoba koje uzimaju lijek.
Kardiovaskularni poremećaji
Manje često: učinci na srce i cirkulaciju krvi (lupanje srca, ubrzani rad srca, osjećaj nesvjestice ili kolaps). Ove se nuspojave pojavljuju osobito u bolesnika u uspravnom položaju ili kod fizičkog opterećenja.
Rijetko: usporeni rad srca, porast krvnog tlaka.
Poremećaji živčanog sustava
Vrlo često: omaglica
Često:  glavobolja, pospanost
Rijetko: promjene apetita, abnormalni osjeti (npr. svrbež, trnci, izostanak osjeta), drhtanje, usporeno disanje, epileptički napadaji, mišićne kontrakcije, nekoordinirani pokreti, prolazni gubitak svijesti (sinkopa)
Ako se prekorače preporučene doze ili se istovremeno uzimaju lijekovi koji djeluju depresivno na funkciju mozga, disanje se može usporiti. Epileptički napadaji su se pojavili većinom pri visokim dozama tramadola ili kada se tramadol uzimao istovremeno s drugim lijekovima koji mogu uzrokovati napadaje.
Psihijatrijski poremećaji
Rijetko: halucinacije, smetenost, poremećaji spavanja, tjeskoba i noćne more.
Psihičke nuspojave mogu nastupiti nakon liječenja Tramadol Farmal otopinom za injekcije. One mogu varirati po intenzitetu i prirodi (ovisno o osobnosti bolesnika i trajanju liječenja). Mogu se pojaviti u obliku promjena raspoloženja (obično veselo raspoloženje, povremeno razdražljivo raspoloženje), promjena u aktivnosti (usporena, ali ponekad povećana aktivnost) i uzrokovati da je bolesnik manje svjestan i manje sposoban donositi odluke što može dovesti do pogrešaka u prosuđivanju. Može doći do ovisnosti.
Poremećaji oka
Rijetko: zamagljen vid
Poremećaji dišnog sustava, prsišta i sredoprsja
Rijetko: nedostatak daha (dispneja).
Zabilježeno je pogoršanje astme, međutim nije utvrđeno je li tramadol bio uzrok.
Poremećaji probavnog sustava
Vrlo često: mučnina
Često: povraćanje, zatvor stolice, suha usta
Manje često: podražaj na povraćanje, želučani problemi (npr. osjećaj pritiska u želucu, nadutost), proljev
Poremećaji kože i potkožnog tkiva
Često: znojenje
Manje često: kožne reakcije (npr. svrbež, osip)
Poremećaji mišićno-koštanog sustava i vezivnog tkiva
Rijetko: slabost mišića
Poremećaji jetre i žuči
Vrlo rijetko: porast vrijednosti jetrenih enzima
Poremećaji bubrega i mokraćnog sustava
Rijetko: otežano ili bolno mokrenje, smanjeno mokrenje nego inače
Opći poremećaji i reakcije na mjestu primjene
Često: umor, slabost, nedostatak energije. Postoje izvješća o poremećajima govora i proširenim zjenicama.
Ako se Tramadol Farmal otopina za injekcije uzima kroz dugi period, može doći do ovisnosti, iako je rizik jako mali. Kada se liječenje naglo prekine, može doći do znakova ustezanja.
Ako primijetite bilo koju nuspojavu potrebno je obavijestiti liječnika ili ljekarnika.

5. KAKO ČUVATI TRAMADOL FARMAL OTOPINU ZA INJEKCIJE?
Lijek se mora čuvati izvan dohvata i pogleda djece.
Čuvati pri temperaturi do 25°C.
Lijek se ne smije upotrijebiti nakon isteka roka valjanosti, označenog na pakiranju.
Lijekovi se ne smiju uklanjati putem otpadnih voda ili kućnog otpada. Pitajte svog ljekarnika kako ukloniti lijekove koje više ne trebate. Ove mjere pomoći će u zaštiti okoliša.

6. DODATNE INFORMACIJE
Što Tramadol Farmal otopina za injekcije sadrži?
Djelatna tvar je tramadolklorid.
1 ampula od 1 ml Tramadol Farmal 50 mg otopine za injekcije sadrži 50 mg tramadolklorida.
1 ampula od 2 ml Tramadol Farmal 100 mg otopine za injekcije sadrži 100 mg tramadolklorida.
Pomoćne tvari su: natrijev acetat, bezvodni i voda za injekcije.
Kako Tramadol Farmal otopina za injekcije izgleda i sadržaj pakovanja
Otopina za injekcije je bistra, bezbojna otopina, bez vidljivih stranih čestica.
Tramadol Farmal otopina za injekcije 50 mg/ml: 5 staklenih ampula od 1 ml, u kutiji, svaka ampula obilježena plavim prstenom.
Tramadol Farmal otopina za injekcije 100 mg/2 ml: 5 staklenih ampula od 2 ml, u kutiji, svaka ampula obilježena zelenim prstenom.

Ime i adresa nositelja odobrenja za stavljanje u promet gotovog lijeka
Farmal d.d. Ludbreg, Branitelja domovinskog rata 8, Hrvatska
Ime i adresa proizvođača
Farmal d.d. Ludbreg, Branitelja domovinskog rata 8, Hrvatska
Način i mjesto izdavanja lijeka
Na recept, u ljekarni
Datum revizije upute
Ožujak, 2012.


  Pročitajte i ove vezane članke:

  TRAMADOL (tramadolum)

  ... ...loading...