ALVENTA (venlafaksin)

Alventa® kapsule s prilagođenim oslobađanjem (venlafaksin)

ALVENTA® kapsule s prilagođenim oslobađanjem 37,5 mg
ALVENTA® kapsule s prilagođenim oslobađanjem 75 mg
ALVENTA® kapsule s prilagođenim oslobađanjem 150 mg
Venlafaxinum

Za što ih koristimo:
Alventa je indicirana u kratkotrajnom i dugotrajnom liječenju:
  • teške depresije sa ili bez anksioznosti,
  • prevenciji relapsa inicijalne epizode depresije ili za prevenciju pojave novih epizoda (recidiva),
  • generaliziranog anksioznog poremećaja (GAP) umjerenog do teškog stupnja,
  • socijalnog anksioznog poremećaja / socijalne fobije (SAP) umjerenog do teškog stupnja.
Osnovni podaci

Prije uzimanja lijeka pažljivo pročitajte uputu o lijeku.
  • Čuvajte ovu uputu jer Vam može ponovno zatrebati.
  • Ako imate dodatnih pitanja, obratite se liječniku ili ljekarniku.
  • Ovaj lijek je propisan Vama osobno i ne smijete ga davati drugima jer im može štetiti čak i ako imaju simptome jednake Vašima.
Uputa sadržava slijedeće podatke:
  1. Što je Alventa i za što se koristi?
  2. Što morate znati prije početka uzimanja Alvente?
  3. Kako ćete uzimati Alventu ?
  4. Moguće nuspojave
  5. Čuvanje Alvente
  • Djelatna tvar je venlafaksinklorid.
  • Pomoćne tvari su: šećerne kuglice, hidroksipropilceluloza, povidon, etilceluloza, dibutilsebakat, talk, titanijev dioksid (E171), željezov oksid crveni (E172), želatina, željezov oksid žuti (E172) -samo u kapsulama od 75 mg i 150 mg.
Farmakoterapijska skupina
Drugi antidepresivi

Proizvođač i nositelj odobrenja za stavljanje lijeka u promet
KRKA-FARMA d.o.o., Radnička cesta 48, 10 000 Zagreb, Hrvatska
Način i mjesto izdavanja
Lijek se izdaje na recept, u ljekarni.

1. ŠTO JE Alventa I ZA ŠTO SE KORISTI?

Svaka kapsula s prilagođenim oslobađanjem sadržava 37,5 mg, 75 mg i 150 mg venlafaksinklorida. Jačine 37,5 mg i 75 mg dostupne su u blisterima po 14 ili 10 kapsula s prilagođenim oslobađanjem, a svaka kutija sadrži 28, 30 ili 60 kapsula s prilagođenim oslobađanjem. Jačina od 150 mg dostupna je u blisteru po 14 kapsula s prilagođenim oslobađanjem, a svaka kutija sadrži 28 kapsula s prilagođenim oslobađanjem.

Alventa je antidepresiv iz skupine lijekova koja se naziva inhibitori ponovnog preuzimanja serotonina i noradrenalina (SNRIs). Drži se da ljudi koji su u depresiji imaju niže razine serotonina i noradrenalina u mozgu. Iako način djelovanja antidepresiva nije u potpunosti objašnjen, Alventa može pomoći u otklanjanju simptoma depresije podizanjem razina tih supstancija u mozgu.

Alventa kapsule su Vam propisane jer bolujete od simptoma depresivnog poremećaja ili već više mjeseci ili duže osjećate tjeskobu i nekontroliranu zabrinutost. Alventa je lijek koji može olakšati ove simptome i pomoći Vam da se oporavite.

Vaš liječnik može nastaviti s propisivanjem Alvente i kada se osjećate bolje, kako bi spriječio vraćanje Vaših simptoma ili radi sprječavanja pojave depresije u budućnosti.

Može biti korisno da obavijestite prijatelja ili rođaka o tome da ste depresivni ili imate simptome tjeskobe i da ih zamolite da pročitaju ovu uputu. Možete ih zamoliti da Vam kažu ako im se čini da se Vaša depresija pogoršava, ili ako su zabrinuti zbog bilo kojih drugih promjena u Vašem ponašanju.

2. ŠTO MORATE ZNATI PRIJE POČETKA UZIMANJA Alvente?

Ne uzimajte Alventu:
  • ako ste alergični (preosjetljivi) na venlafaksin ili bilo koji drugi sastojak Alvente;
  • ako ste imali ozbiljne poteškoće s ritmom otkucaja Vašeg srca (ako niste sigurni, upitajte svog liječnika);
  • ako imate umjereno ili teško zatajenje srca (ako niste sigurni, upitajte svog liječnika);
  • ako imate povišeni krvni tlak koji nije odgovarajuće kontroliran;
  • ako uzimate ili ste nedavno uzimali (tijekom posljednja dva tjedna) antidepresivne lijekove poznate kao inhibitori monoamino oksidaze (MAOI);
  • ako ste mlađi od 18 godina.
Ne uzimajte kapsule, ako se bilo što od navedenog odnosi na Vas. Najprije se posavjetuje sa svojim liječnikom i poslušajte njegov savjet.

Budite posebno oprezni pri uzimanju Alvente:
  • ako bolujete od bolesti jetre ili bubrega. U tom slučaju dozu Alvente možda treba smanjiti;
  • ako imate poteškoće sa srcem, kao što su već postojeća bolest srca (upitajte svog liječnika ako niste sigurni);
  • ako imate epilepsiju, napadaje, grčeve ili konvulzije. U tom slučaju, tijekom uzimanja Alvente, liječnik će Vas pažljivo nadzirati;
  • ako se zbog depresije liječite elektrokonvulzivnom terapijom (ECT, od engl. electroconvulsive therapy);
  • ako bolujete ili u anamnezi imate maniju (osjećaj „kao da ste u oblacima“ ili osjećaj pretjeranog uzbuđenja);
  • ako imate poteškoće s očima ili glaukom uskog kuta;
  • ako ste trudni ili namjeravate zatrudnjeti tijekom liječenja.
Ako ste bili liječeni od gore navedenih bolesti, obavijestite svog liječnika.

Uzimanje drugih lijekova

Obavijestite svog liječnika ili ljekarnika ako uzimate ili ste nedavno uzimali bilo koji lijek, čak i ako ste ga nabavili bez recepta.

Recite svom liječniku ili ljekarniku ako:
  • uzimate cimetidin (lijek za želudac), a starija ste osoba ili imate poteškoće s jetrom, jer cimetidin može pojačati učinak Alvente;
  • uzimate ili ste nedavno uzimali bilo koji antidepresiv, osobito inhibitore monoamino oksidaze (MAOI), selektivne inhibitore ponovnog preuzimanja serotonina (SSRI) ili litij;
  • uzimate lijekove za migrenu koji se zovu triptani;
  • uzimate bilo koje druge lijekove: određeni lijekovi mogu utjecati na način na koji se Alventa metabolizira u Vašem tijelu (npr. ketokonazol, eritromicin);
  • uzimate varfarin (lijek za sprječavanje zgrušavanja krvi), haloperidol ili klozapin (za shizofreniju);
  • redovito uzimate aspirin ili imate mali broj trombocita;
  • uzimate lijekove za liječenje AIDS-a;
  • uzimate lijekove koji Vam pomažu u smanjenju tjelesne težine.
Razmišljanja o samoubojstvu i pogoršanje depresije ili anksioznog poremećaja
Ako ste depresivni i/ili imate anksiozne poremećaje, ponekad možete imati misli o samoozljeđivanju ili samoubojstvu. To se može pogoršati prilikom započinjanja liječenja s antidepresivima jer svim tim lijekovima treba određeno vrijeme da počnu djelovati, obično oko dva tjedna, a ponekad i duže.
Vjerojatnost za takva razmišljanja je veća:
  • ako ste u prošlosti već imali misli o samoubojstvu ili samoozljeđivanju.
  • ako ste mlađa odrasla osoba. Informacije iz kliničkih ispitivanja ukazuju na povećani rizik od suicidalnog ponašanja kod odraslih osoba u dobi ispod 25 godina, s psihijatrijskim poremećajima, koji su liječeni antidepresivom.
Ako se kod Vas u bilo koje vrijeme pojave misli o samoozljeđivanju ili samoubojstvu, odmah se posavjetujte sa svojim liječnikom ili se bez odlaganja uputite u bolnicu.

Može biti korisno da obavijestite rođaka ili prijatelja o tome da ste depresivni ili imate anksiozni poremećaj i da ih zamolite da pročitaju ovu uputu. Možete ih zamoliti da Vam kažu ako im se čini da se Vaša depresija ili anksioznost/tjeskoba pogoršava, ili ako su zabrinuti zbog promjena u Vašem ponašanju.

Alventa se ne smije primjenjivati kod djece i adolescenata mlađih od 18 godina jer nije utvrđeno da je učinkovita u toj dobnoj skupini. Pored toga, bolesnici mlađi od 18 godina mogu imati povećani rizik od nuspojava kao što su misli o samoubojstvu i samoozljeđivanju, kada uzimaju Alventu. Ukoliko je liječnik propisao Alventu Vama (ili Vašem djetetu), a Vi biste o tome htjeli porazgovarati, molimo posavjetujte se sa svojim liječnikom.

Uzimanje Alvente zajedno s hranom i pićem
Uzmite Alventu s gutljajem vode nakon obroka. Ne pijte alkohol tijekom liječenja Alventom jer lijek pojačava depresivno djelovanje alkohola na središnji živčani sustav.

Posebna upozorenja
Posavjetujte se s liječnikom ili ljekarnikom prije nego uzmete bilo koji lijek.

Trudnoća
Ukoliko ste žena u generativnoj dobi, preporučuje se da za vrijeme uzimanja Alvente koristite kontracepciju. Obavijestite svog liječnika ako ste trudni ili namjeravate zatrudnjeti. U nekim slučajevima bolje je postupno prestati s uzimanjem Alvente, međutim u određenim okolnostima žena se može posavjetovati sa svojim liječnikom o nastavku uzimanja Alvente.

Ako već uzimate Alventu i upravo ste saznali da ste trudni, odmah se posavjetujte sa svojim liječnikom.
Ako uzimate Alventu u zadnja tri mjeseca trudnoće, obavezno obavijestite primalju (liječnika ili medicinsko osoblje), jer bi se kod Vašeg djeteta mogli pojaviti određeni simptomi. Oni se mogu javiti unutar prva 24 sata nakon poroda, s mogućim učincima koji uključuju stalan plač, otežano hranjenje ili poremećaj spavanja, povraćanje, kožu koja je plavkaste boje ili je na dodir pretopla ili prehladna, otežano disanje, ukočene ili mlohave mišiće, obamrlost i trzaje ili konvulzije/grčeve. Ako Vaše dijete ima bilo koji od tih simptoma, ili ste zabrinuti, obavezno se posavjetujte sa svojom primaljom ili liječnikom.

Dojenje
Alventa može prijeći u majčino mlijeko u vrlo maloj količini i zbog toga, ako dojite, obavezno zatražite savjet Vašeg liječnika: da li nastaviti ili postupno prekinuti s liječenjem.

Utjecaj na sposobnost upravljanja vozilima i strojevima
Moguće nuspojave Alvente uključuju smetenost, omaglicu i nejasan vid. Ukoliko razvijete ove nuspojave ne smijete upravljati vozilima niti rukovati strojevima.

Važni podaci o nekim sastojcima Alvente
Ovaj lijek sadrži saharozu. Ako Vam je liječnik rekao da ne podnosite pojedine šećere, posavjetujte se s njime prije uzimanja lijeka.

3. KAKO ĆETE UZIMATI Alventu?

Kod depresije: Uobičajena početna doza je jedna kapsula od 75 mg dnevno. Međutim, liječnik može odlučiti da Vam se odredi druga doza. Ne uzimajte veću dozu od one koju Vam je odredio Vaš liječnik. Na pakovanju Vašeg lijeka označeno je koliko kapsula trebate uzeti i koliko često. Ako niste sigurni kako uzimati lijek, obratite se liječniku ili ljekarniku.

Kod generaliziranog anksioznog poremećaja: Uobičajena početna doza je jedna kapsula od 75 mg dnevno.

Progutajte čitavu kapsulu s gutljajem vode nakon obroka u približno isto vrijeme svakog dana, ujutro ili uvečer. Ne otvarajte, ne gnječite, ne žvačite i ne stavljajte kapsule u vodu prije nego što ih progutate.

Može proći nekoliko tjedana, pa i više, prije nego što osjetite da Vam lijek čini dobro. Možda ćete morati uzimati Alventu nekoliko mjeseci. U tom slučaju nema razloga za zabrinutost, jer to nije neuobičajeno. Ukoliko Vam se stanje ne popravi, Vaš liječnik može donijeti odluku o prekidu liječenja Alventom.

Tijekom liječenja, Vaš liječnik se može odlučiti za prelazak s terapije venlafaksin tabletama na terapiju Alventom. U tom slučaju liječnik će odlučiti koja je doza Alvente najbliža Vašoj ukupnoj dnevnoj dozi tableta venlafaksina. Takva doza Alvente mora se uzimati jednom dnevno.

Vaš liječnik može zahtijevati redoviti nadzor krvnog tlaka i srčanog pulsa, osobito ako su Vam potrebne velike (veće od 200 mg dnevno) doze Alvente.

Ako ste uzeli veću dozu Alvente nego što smijete
Ako ste slučajno uzeli previše kapsula, odmah potražite pomoć liječnika, čak i u slučaju kada se osjećate dobro, zbog rizika od ozbiljnih nuspojava. Ne zaboravite sa sobom ponijeti kutiju lijeka, čak i ako je prazna.

Ako ste zaboravili uzeti Alventu
Ukoliko ste zaboravili uzeti jednu kapsulu, ne brinite. Ako ste zaboravili uzeti kapsulu, možete je uzeti unutar 12 sati od vremena kada ste je morali uzeti, a potom slijedeću kapsulu uzmite u za to planirano, uobičajeno vrijeme. Ako je od zaboravljene doze prošlo više od 12 sati, tu dozu potpuno preskočite i nastavite s uzimanjem lijeka u uobičajeno vrijeme.

Učinci prestanka liječenja Alventom
Ne prekidajte uzimanje kapsula i ne mijenjajte dozu bez prethodnog dogovora s Vašim liječnikom, čak i ako se osjećate bolje. Ukoliko Vaš liječnik drži da Vam Alventa više nije potrebna, reći će Vam da polako smanjite dozu, prije nego što u potpunosti prekinete liječenje. Na taj način se smanjuje mogućnost za pojavu simptoma ustezanja. Ako se Alventa obustavi prenaglo ili ukoliko se doza prebrzo smanji, pojedini bolesnici mogu imati simptome kao što su umor, omaglica, nesvjestica, glavobolja, nesanica, noćne more, suha usta, gubitak apetita, mučnina ili povraćanje, proljev, razdražljivost, uzbuđenost, smetenost, tinitus (zvonjenje u ušima), osjećaj poput ubadanja ili udara struje, slabost, poremećaj koordinacije, tremor (drhtanje), znojenje ili konvulzije (grčevi).

Približno 3 od 10 bolesnika može primijetiti simptome kod prekida uzimanja Alvente, međutim, ti simptomi su obično blagi i nestaju nakon nekoliko dana. U rijetkim slučajevima oni mogu biti jače izraženi, obično tijekom prvih nekoliko dana nakon prekida, ili mogu duže trajati. Vaš liječnik će Vas uputiti o tome kako postupno prekinuti liječenje s Alventom. Ako osjetite bilo koje od ovih, ili neke druge simptome koji Vas zabrinjavaju, zatražite savjet svog liječnika. Liječnik Vam može savjetovati da prekinete s liječenjem na polaganiji način.

4. MOGUĆE NUSPOJAVE


Kao i svi lijekovi i Alventa može imati nuspojave.
Alventa može prouzročiti nuspojave u pojedinih osoba. Ako se nuspojave i razviju, one obično nisu teške i ne traju dugo.

Odmah zatražite medicinsku pomoć ako imate bilo koji od slijedećih simptoma:

Simptomi koji se mogu javiti kod manje od 1 na 100 ljudi:
  • brz ili nepravilan puls, crvenilo lica ili umor,
  • neobične modrice ili krvarenja, kao što je krvarenje iz nosa (što može ukazati na to da Alventa djeluje na Vašu krv i što će trebati ispitati).
Simptomi koji se mogu javiti kod manje od 1 na 1000 ljudi:
  • alergijska reakcija kao što je kožni osip, otok lica ili jezika, kratak dah/nedostatak daha ili poteškoće s disanjem,
  • visoka temperatura s ukočenim mišićima, smetenost ili agitacija sa znojenjem, ili pojava trzaja mišića koje ne možete kontrolirati. To mogu biti simptomi ozbiljnog stanja poznatog kao neuroleptički maligni sindrom.
  • osjećaj euforije, pospanost, stalni ubrzani pokreti oka, nespretnost, nemir, osjećaj opijenosti, znojenje ili ukočenost mišića, što su simptomi serotoninergičnog sindroma,
  • manija ili hipomanija (osjećate se 'kao da letite' ili ste vrlo uzbuđeni),
  • stolice (feces) crne poput katrana, što može biti znak unutarnjeg krvarenja,
  • napadi, grčevi ili konvulzije.
Simptomi koji se mogu javiti kod manje od 1 na 10000 ljudi:
  • pojačana osjetljivost mišića na dodir, ukočenost ili slabost, osobito ako je praćena tamnom bojom mokraće (to može biti uzrokovano razgradnjom mišića koja može dovesti do poteškoća s bubrezima – ‘rabdomioliza’),
  • jaki bolovi u trbuhu ili leđima (koji mogu ukazivati na ozbiljne poteškoće sa crijevima, jetrom ili gušteračom).
Druge nuspojave koje se mogu javiti:

Pored toga, ako bilo koji od slijedećih simptoma postane intenzivan ili Vas zabrinjava, obavezno obavijestite svog liječnika:

Simptomi koji se mogu javiti kod više od 1 na 10 ljudi:
  • mučnina, zatvor,
  • glavobolja, neobičan umor ili slabost, znojenje, omaglica, suha usta, poteškoće sa spavanjem ili pospanost, razdražljivost,
  • promjene u spolnim funkcijama, npr. poremećaj ejakulacije kod muškaraca, izostanak orgazma.
Simptomi koji se mogu javiti kod manje od 1 na 10 ljudi:
  • promjene teka ili navika crijeva, zatvor, proljev, loša probava, osjećaj bolesti, gubitak ili porast tjelesne težine,
  • zimica, vrućica, palpitacije,
  • uzbuđenost, smetenost, neobični snovi,
  • bol u mišićima ili zglobovima, tremor (drhtanje),
  • osip kože, neobičan osjećaj na koži poput uboda iglom ili žarenja,
  • potreba za odlaskom u toalet češće nego je to uobičajeno,
  • smanjen spolni nagon, impotencija, menstrualni poremećaji kod žena,
  • zamućeni vid, tinitus (zvonjenje u ušima),
  • otežano disanje (dispnea) ili zijevanje.
Simptomi koji se mogu javiti kod manje od 1 na 100 ljudi:
  • škrgutanje zubima, grčevi mišića,
  • halucinacije,
  • poteškoće s mokrenjem,
  • pojačana osjetljivost kože kod izlaganja suncu, pojačani gubitak kose,
  • promijenjen osjet okusa,
  • osjećaj omaglice ili nestabilnosti prilikom ustajanja zbog sniženog krvnog tlaka (osobito kod starijih bolesnika).
Simptomi koji se mogu javiti kod manje od 1 na 1000 ljudi:
  • osjećaj nasrtljivosti ili pojava agresivnih misli – vjerojatnost za to je veća na početku i nakon obustave liječenja,
  • svrbež, žuta boja kože ili očiju, tamna boja mokraće, simptomi poput gripe, što su simptomi upale jetre (hepatitis),
  • ukočeni mišići, rijetko nespretnost ili gubitak ravnoteže, nerazgovijetan i otežan govor,
  • abnormalno stvaranje majčinog mlijeka,
  • jaki osip kože koji može dovesti do stvaranja mjehura i ljuštenja kože.
Simptomi koji se mogu javiti kod manje od 1 na 10000 ljudi:
  • osjećaj uznemirenosti ili osjećaj da ne možete mirno sjediti ili stajati,
  • dezorijentacija i smetenost koje su često praćene halucinacijama (delirij).
Alventa ponekad uzrokuje neželjene učinke kojih ne morate biti svjesni, kao što su porast krvnog tlaka ili nepravilan srčani puls, ili blage promjene razine jetrenih enzima, natrija i rijetko kolesterola u krvi. Još rjeđe Alventa može smanjiti broj trombocita u krvi, što može dovesti do povećanog rizika od zadobivanja modrica ili krvarenja. Zbog toga Vaš liječnik može tražiti da povremeno obavite laboratorijske pretrage krvi, osobito ako Alventu uzimate duže vrijeme.

Tijekom kliničkih ispitivanja kod djece i adolescenata mlađih od 18 godina, slijedeće nuspojave su prijavljene kod najmanje 2% bolesnika: bol u trbuhu, bol u prsima, ubrzani otkucaji srca, smanjeni apetit, gubitak na težini, zatvor, poremećaj probave, mučnina, lako zadobivanje modrica, krvarenje iz nosa, zamućeni vid, grčevi mišića, omaglica, promjene raspoloženja, tremor (drhtanje), agresivnost i misli o samoubojstvu.

Recite svom liječniku ili ljekarniku da uzimate Alventu prije nego uzmete bilo koji drugi lijek, ako ostanete trudni, ili ako ostanete na bolničkom liječenju.

O svakoj nuspojavi obavijestite svog liječnika ili ljekarnika.

5. ČUVANJE Alvente

Lijek čuvajte izvan dohvata i pogleda djece!
Lijek ne smijete upotrebljavati nakon isteka roka valjanosti koji je naveden na pakiranju.
Čuvati pri temperaturi do 30 °C.
Datum zadnje revizije upute
06. listopad 2008.
Broj i datum rješenja o odobrenju za stavljanje lijeka u promet u Republici Hrvatskoj
ALVENTA®  37,5 mg (28 kapsula); UP/I-530-09/06-01/355; 7. listopada 2008.
ALVENTA®  37,5 mg (30 kapsula); UP/I-530-09/06-01/356; 7. listopada 2008.
ALVENTA®  37,5 mg (60 kapsula); UP/I-530-09/06-01/357; 7. listopada 2008.
ALVENTA®  75 mg (28 kapsula); UP/I-530-09/06-01/358; 7. listopada 2008.
ALVENTA®  75 mg (30 kapsula); UP/I-530-09/06-01/359; 7. listopada 2008.
ALVENTA®  75 mg (60 kapsula); UP/I-530-09/06-01/360; 7. listopada 2008.
ALVENTA®  150 mg (28 kapsula); UP/I-530-09/06-01/361; 7. listopada 2008.

  Pročitajte i ove vezane članke:

  ANTIDEPRESIVI (vrste)

  VENLAFAKSIN (venlafaxinum)



loading...