Zolpidem (zolpidemum)


Zolpidem tartrat je relativno nov hipnotik koji hemijski pripada imidizopiridinima.
Kao i benzodijazepini, djeluje pospješujući djelovanje GABA-e međutim za razliku od njih, zolpidem djeluje selektivno samo na omega receptore, radi čega je lišen miorelaksantnog efekta.

Zolpidem se odlikuje brzim nastupom djelovanja. Hrana usporava njegovu apsorpciju. Radi svog kratkog poluživota (oko 2 sata) ne uzrokuje dnevnu sedaciju. Apsorpcija zolpidema iz želučano-crijevnog trakta je brza, a biološka iskoristivost posijle peroralne primjene iznosi 70%. Oko 93% apsorbirane doze vezano je u cirkulaciji za proteine plazme.

Indikacije: kratkotrajni tretman težih oblika nesanice.

Češće od ostalih nuspojava javaljaju se dnevna pospanost, usporenost, konfuznost, zamor, glavobolja, vrtoglavica, slabost mišića, tremor i diplopija. Ove manifestacije obično se javljaju na početku terapije i učestalije su u pacijenata starije životne dobi. Nešto rjeđe javljaju se gastrointestinalne smetnje (mučnina, povraćanje, dijareja), poremećaji libida i kožne rekacije. Pojava anterogradne amnezije moguća je i pri terapijskim dozama zolpidema, ali je rizik veći pri višim dozama lijeka. Amnezija može biti praćena i neadekvatnim ponašanjem pacijenta.

U starijih osoba opisane su paradoksalne reakcije, po tipu uznemirenosti, intenzivne nesanice, agresivnosti, košmarnih snova, halucinacija, somnabulizma i različitih oblika poremećaja ponašanja.

U osoba sklonih zloporabi alkohola ili lijekova i pacijenata s psihijatrijskim dijagnozama, češće no u drugim grupama, mogu se javiti tolerancija, apstinencijalni sindrom i ''rebound'' fenomen.

Tvorničko ime:
- SANVAL (Lek Farmacevtska Družba, Slovenija)
- STILNOX (Sanofi Winthrop Industrie, Francuska)
- ZONADIN (Pliva, Hrvatska)


  Pročitajte i ove vezane članke:

  Sedativi i/ili hipnotici (općenito)

  ... ...loading...