Nitrazepam (nitrazepamum)


Nitrazepam je psihotropni lijek, derivat benzodiazepina. Osnovno djelovanje je hipnotičko, a posjeduje i anksiolitička, antikonvulzivna i miorelaksantna svojstva. Sva djelovanja ovog lijeka nastaju kao rezultat potenciranja aktivnosti gamaaminobuterne kiseline (GABA) u SŽS-u.

Nakon oralne primjene nitrazepam se dobro i brzo apsorbira iz gastrointestinalnog trakta. Maksimalne koncentracije u plazmi lijek dostiže za oko 90 minuta. Većim dijelom (do 88%) lijek se veže za proteine plazme. Kao lipofilna supstanca, nitrazepam vrlo dobro prodire u SŽS. Lijek prolazi placentnu barijeru i izlučuje se u majčino mlijeko. Metabolizira se u jetri, nakon čega se u obliku neaktivnih metabolita izlučuje urinom, a manjim dijelom fecesom.

Indikacije za uporabu nitrazepama su:
nesanica (otežano uspavljivanje, često buđenje tijekom noći i/ ili rano jutarnje buđenje koji su rezultat psihičke prenadraženosti, anksioznosti, briga, problema, konflikata, umora ili stresa); nesanica organski uzrokovana (kao dodatna terapija); epilepsija u djece (mioklonički napadi).

Primijenjen u okviru preporučenog doziranja nitrazepam se vrlo dobro podnosi. Lijek može izazvati pospanost, dezorijentiranost, smetenost, slabost, glavobolju, vrtoglavicu, ataksiju i smetnje vida. Navedene nuspojave uglavnom su povezane sa dozom lijeka i najčešće se javljaju na početku terapije. Otežano gutanje, gubitak apetita, povećan intraokularni pritisak, porfirija, respiratorne smetnje i aspiracijska pneumonija su rijetke neželjene reakcije.

Tvorničko ime:
- CERSON (Belupo, Hrvatska)
- NIPAM (Bosnalijek, BiH)
- TRAZEM (Bosnalijek, BiH)


  Pročitajte i ove vezane članke:

  Sedativi i/ili hipnotici (općenito)

  ... ...loading...